Steve Jobs’ fem mest luskede udtalelser

Apples øverste topchef Steve Jobs er kendt for at mislede analytikere med kommentarer om fremtidige projekter. Her er fem af hans bedste.

Steve Jobs fortæller om den nyeste lancering fra Apple - iPaden.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Ryan Anson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spin er ikke kun en disciplin, der bliver udøvet på de politiske, mistroiske gange. Det er en sport, som Apples topchef Steve Jobs også behersker til fingerspidserne.

Gang på gang er det lykkedes ham at forvirre og mislede Apple-iagttagere omkring virksomhedens fremtidige projekter, skriver Wired. Mange analytikere og journalister overvurderede eksempelvis prisen på den nye iPad.
Hvorfor? Fordi Jobs under en fremlæggelse af regnskabet i 2008 sagde, at det ikke var muligt at lave en computer til 500 dollars uden at det blev et stykke juks. Den udtalelse ledte til rygter om, at tavle-pcen ville koste mindst 1000 dollars. I januar blev tavle-pcens komme så annonceret. Startpris? 500 dollars.

I lang tid blev planerne om en tavle-pc opfattet som en ren myte. Under et interview på en konference tilbage i 2003 fortalte Steve Jobs, at Apple under ingen omstændigheder arbejdede på et sådant produkt. Hvorfor? Fordi den tastaturløse form var en selvskreven opskrift på fiasko.
”Der er ingen planer om at lave en tavle-pc. Det viser sig, at folk gerne vil have tastaturer. Vi holder øje med tavle-pcen, og vi tror, at den vil fejle,” blev Jobs citeret for at have sagt.

Det er så syv år siden, og igennem disse år har Apple arbejdet på den form, som oprindeligt blev affejet af topchefen. Ifølge New York Times var iPaden under udvikling i fem år, og at den rent faktisk var en forgænger til iPhonen. Apple søgte også om patent for en tavle-pc i 2004.

Så er der mobiltelefonerne. Dem var Steve Jobs heller ikke særligt interesseret i til at begynde med.
”Jeg oplever en masse pres for at lave en håndholdt computer. Det virker til, at folk bruger dem til at sende data ud. Vi tror på, at mobiltelefoner vil bære denne information. Vi tror ikke, at vi vil gøre det særlig godt i mobilbranchen. Det vi har gjort i stedet for er, at skabe noget af den bedste software til at synkronisere information mellem enheder. Det niveau skal mobiltelefoner også nå til. Derfor valgte vi at lave en iPod i stedet for en håndholdt computer,” sagde Steve Jobs tilbage i 2003.

Set i bakspejlet viser det citat, at Apple ikke havde planer om at lave en traditionel mobiltelfon, men snarere en helt ny enhed, der fusionerede karakteristika fra en iPod, en håndholdt computer og en mobiltelefon. Resultatet blev en iPhone.

I 2008 kritiserede Steve Jobs Amazons e-reader. Begrundelsen var, at folk simpelthen ikke længere læser. Uanset hvor godt eller skidt produktet er. Derfor så han ingen grund til at skabe en enhed skabt til selvsamme formål. Men dette argument blev nedtonet kraftigt, da han tidligere på året fortalte om iPaden og dens e-reader funktion iBooks.
”Amazon har gjort et godt stykke pionerarbejde for denne funktion med deres Kindle, og vi vil stå på deres skuldre og gå et stykke videre,” sagde Steve Jobs tilbage i januar.

2003 blev også året, hvor Steve Jobs blev spurgt, om han havde planer om at putte en videofunktion ind i iPoden. Den ide gav han ikke meget for.

”Jeg er ikke overbevist om, at folk vil se film på en meget lille skærm. For at parafrasere Bill Clinton: It’s the music, stupid, it’s the music. Musikken har været her i lang tid, og det vil den fortsætte med at være. Det er stort,” sagde topchefen.

To år senere i 2005 lancerede Apple en femtegeneration iPod, hvis skærm kunne afspille video. Og i 2007 blev iPod Nano også lanceret med video. Tilsyneladende havde både kunder og Steve Jobs ændret mening.