Steve Jobs bliver kronvidne i Apple-retssag

Den afdøde Apple-topchef fortsætter med at skulle i retten, denne gang fordi han medvirkede til aktivt at låse folk fast i Apples musikunivers.

Afdøde Apple-topchef Steve Jobs ved præsentationen af iPod Nano-afspilleren i 2005. En række iPod-brugere kræver to milliarder kroner i erstatning, fordi Apple låste den indkøbte musik fast på deres iPod-afspiller. Arkivfoto: Lou Dematteis, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LOU DEMATTEIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tre år efter sin død vil Apple-medstifter Steve Jobs igen skulle i retten - denne gang som kronvidne i en sag om Apples forsøg på at fastlåse kunder til Apples egen musikbutik.

Tirsdag begynder den tredje store konkurrencesag, siden Steve Jobs døde. Her har en række forbrugere slæbt Apple i retten og kræver omkring 350 millioner dollars (to milliarder kroner) i erstatning fra IT-giganten, der lige nu er verdens mest værdifulde selskab og derfor ikke vil lide nogen nød, selv om man taber sagen.

Apple havde i juli-september et overskud på 8,5 milliarder dollars eller 50,8 milliarder kroner ... eller 552 millioner kroner hver eneste dag.

Låst inde på sin iPod

Retssagen er et massesøgsmål, som handler ifølge New York Times om ældre iPod-musikafspillere, som kun kunne afspille sange, der blev solgt i Apples netmusikbutik iTunes, eller fra CDer men ikke fra konkurrerende musikbutikker. Dermed brød Apple ifølge retspapirerne konkurrenceloven, for hvis man ønskede at beholde den indkøbte musik, var man enten nødt til at bevare sin iPod eller købe dyrere musikafspillere. Apple har siden droppet den måde at drive musiksalg på.

Steve Jobs' rolle dokumenteres i retten i Oakland i Californien med e-mailbeskeder og optagne interviews, oplyser advokaterne for sagsøgerne, der agter at bevise, at Apple-topchefen helt bevidst gik efter at sætte sig på det digitale musikmarked og fastlåse kunderne.

»Vi vil præsentere beviser for, at Apple aktivt blokerede for sine konkurrenter og dermed skadede konkurrencen og skadede forbrugerne,« siger advokat Bonny Sweeney.

Steve Jobs skriver i en besked fra 2003 til andre Apple-chefer, da softwareselskabet Musicmatch vil åbne sin egen musikbutik:

»Vi er nødt til at sikre, at når Musicmatch åbner sin download-musiktjeneste, kan de ikke bruge iPod. Vil det være et uløst problem?« spørger han.

To andre sager inden for en måned

En række Apple-topchefer er indkaldt, og den konkrete sags udfald bliver afgørende for en stribe tilsvarende sager, der er anlagt ved andre domstole i USA.

Steve Jobs er også kronvidne i en sag, som til januar kommer for retten. Den handler om, at Apple og fem andre af de store teknologiselskaber - heriblandt internetgiganten Google - i 2010 skal have indgået en gensidig aftale om at holde lønningerne nede for at undgå, at man stjal hinandens medarbejdere og på den måde skruede lønningerne op.

Den tredje sag er netop blevet næsten afsluttet. Her har Apple og fem bogforlag rottet sig sammen om at presse priserne på e-bøger højere op ved, at e-bøgerne blev solgt gennem Apples netbutik. En dommer afgjorde forleden, at Apple skal betale 2,4 milliarder kroner tilbage til e-bogskøbere. Apple har godt nok appelleret afgørelsen til en højere retsinstans, som 15. december skal behandle spørgsmålet, men det menes, at Apple taber ankesagen. Også her er udsagn fra Steve Jobs en afgørende brik i vurderingen.