Stenrige tobaksfamilier udfordrer dyre investeringsforeninger

To fynske tobaksfamilier er så trætte af de eksisterende dyre investeringsforeninger, at de nu børsnoterer deres egen aktive forening. Omkostningerne skal holdes nede på 1 procent, lyder det.

CBS-professor Ken L. Bechmann bliver formand for en ny investeringsforening, som børsnoteres af de to fynske tobaksfamilier Halberg og Gundersen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kilde: CBS presse
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Etablerede investeringsforeninger er for dyre, mener de to stenrige tobaksfamilier på Fyn, Halberg og Gundersen. Derfor børsnoterer de nu deres egen aktive investeringsforening, der vil være åben for alle.

Det skriver dagbladet Børsen.

Formålet er at tilbyde en investeringsforening med en omkostningsprocent på ca. 1 procent mod de typiske 1,5 procent, som en globalaktiefond typisk ligger på i dag. Dermed vil tobaksfamilierne levere et langt billigere tilbud på en aktivt forvaltet investeringsforening, end markedet tilbyder.

»Vi synes, at aktiv forvaltning til lave omkostninger er et godt initiativ at bringe ud til almindelige danskere, der har lyst til at være med og få stordriftsfordelene,« siger Dorthe Gundersen fra tobaksfabrikken Gundersen til Børsen.

De to familier, som begge råder over formuer på den gode side af en milliard kroner, skyder 150 millioner kroner ind i investeringsprojektet, som forventes at være sat i gang i slutningen af januar med optagelse af investeringsbeviserne til handel. Prospektet sendes til Nasdaq Copenhagen i dag.

Lave omkostninger, stordriftsfordele og en fornuftig porteføljepleje er grundstenene i den nye investeringsforening. Til at sørge for at den linje bliver holdt er professor ved CBS Ken L. Bechmann, som er  valgt som formand for foreningen. Han er kendt for at være en vedholdende kritiker af investeringsforeninger, og det er netop grunden til, at han er valgt, lyder det.

Tobaksfamilierne møder dog skepsis både hos konkurrenter og eksperter. Nikolaj Holdt Mikkelsen, chefanalytiker i analysebureauet Morningstar, mener, det kan blive svært at få lokket almindelige investorer til uden bankernes hjælp til at promovere foreningens aktieprodukter. Også landets største investeringsforening Danske Capital er lidet imponeret over den nye spiller på markedet.

»Omkostninger er kun ét parameter i kampen om investorerne. Vores kunder er mest af alt interesserede i konkurrencedygtige afkast, og det forstår vi godt. Vi byder gerne den nye aktør velkommen, for vi mener selv, at vi har konkurrencedygtige tilbud på hylderne,« siger pressechef i Danske Capital, Martin Kjærsgaard Nielsen til Børsen.