Stenrige kvinder i dramatisk familieopgør

Mor, datter og grandkusiner slås om tobaksformuen i Færch-klanen. Mor kræver 276 millioner kroner af sin datter.

Tineke Færch tager en tur mere i rets-maskineriet i næste måned, når sæbeoperaen fortsætter med en retssag i Helsingør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er nogle af Danmarks absolut rigeste kvinder, der nu på femte eller sjette år leverer indhold til en sæbeopera fra virkeligheden, som kan minde om amerikanske TV-serier fra 1980erne som Dallas og Dollars, hvor velhavende familiemedlemmer forbitret slås om pengene.

Vi kender efterhånden deltagerne i Færch-dramaet ganske godt: Den elegante 81-årige tobaksenke Tineke Færch, hendes lidt mindre elegante voksne datter Merethe og hendes grandniece, jernkvinden og matriarken i Færch-klanen, Lone Færch. Og vi elsker at høre om dem, dels fordi familiedramaet giver os et usædvanligt og nyfigent indblik i en rig, men splittet og ulykkelig familie, og dels fordi sæbeoperaen bekræfter alle mindre velhavende danskere i, at penge ikke altid er lykken.

Hver især har Tineke Færch, Merethe Færch og Lone Færch formuer i størrelsesordenen 300-400 mio. kr., og tælles dermed blandt Danmarks 40 rigeste kvinder. Men frem for at nyde velhaverlivet strides de om retten til formuerne. Moderen Tineke Færch mener, at datteren Merethe tilbage i 2006 snød hende i en handel med en stor og værdifuld aktiepost i Færch, som kort tid efter transaktionen mellem mor og datter blev mangedoblet i værdi.

Siden har Tineke Færch slæbt sine advokater i retten for dobbeltrolle og elendig rådgivning. Advokaterne forsvarede sig med, at deres rådgivning betød, at Tineke Færch sparede et halvt hundrede mio. kr. i skat. Tineke Færch tabte da også sagen ved to retsinstanser, men det har ikke betydet, at hun har opgivet at få, hvad hun anser for sin ret. I januar i det nye år blændes der op for en ny sæson i Færch-dramaet, når mor, Tineke Færch, og datter Merethe Færch tørner sammen i en retssag i Helsingør, hvor Tineke Færch fra start krævede, at datteren leverede de aktier, hun købte af sin mor i 2006, tilbage.

Tineke Færch og hendes advokat, professor, dr.jur. Preben Stuer Lauridsen, har nemlig fundet ud af, at Merethe Færch i strid med betingelserne i aktiehandlen med moderen, ikke beholdt Færch-aktierne i særeje, da hun giftede sig med sin samlever, Lyngby-guldsmeden Lance Hemmingsen.

Satser på kontanter Siden har Tineke Færch renonceret på kravet om tilbagelevering af aktierne. Hun har i stedet valgt at kræve 276 mio. kr. af datteren som erstatning for det tab, hun mener at have lidt ved aktiehandlen i 2006. Merethe Færch lader sig dog ikke gå på af retssagen.

Sammen med Lone Færch og dennes søster, Annemette Færch, har Merethe Færch tilbudt Tineke Færch, hendes søn Erik Færch og en række andre medlemmer af Færch-klanen at købe samtlige deres aktier i Færch Holding. Går handlen igennem, er Tineke Færch én gang for alle ude af det gamle familieselskab.

Merethe, Lone og Annemette Færchs købstilbud løber frem til 1. januar 2013, men ifølge Tineke Færchs rådgiver, Michael Teschl, har hverken Tineke Færch eller andre Færch-ak­tionærer endnu taget imod det. Tineke Færch er i dag ikke afvisende over for at sælge, men hun mener, at tilbudet fra datteren og de to grandniecer er for lavt. Tineke Færch og hendes rådgivere mener, at Færch Holding, hvis væsentligste aktiv er Færch Plast i Holstebro, er et "guldæg", som i virkeligheden er langt mere værd end den pris, som Lone og Merethe og Annemette Færch tilbyder.