Stenrige danske bilfamilier har problemer i Tyskland

Der er røre i den danske bilbranche og i særdeleshed i den stenrige bilkoncern Semler, hvor de tre gamle ejerfamilier tilsammen er god for en formue 3,4 milliarder kroner.

Direktøren i Semler Group, Jens Bjerrisgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERik Refner

MLA AG's bestyrelse har netop indgivet konkursbegæring mod et danskejet tysk grossistselskab MLA AG. Men uheldigvis er der ingen penge til kreditorerne. Det vurderer gruppens administrerende direktør Jens Bjerrisgaard til Børsen. Semler Gruppen ejes 100 procent af holdingselskabet Semler Holding.

Baggrunden for balladen er, at MLA AG, der handler med biler, tilsyneladende har snydt Semler og en række danske bilforhandlere for et endnu ukendt millionbeløb i forbindelse med handel med biler.


Men hvem står egentlig bag Semler, storimportør og sælger af store bilmærker som Audi, VW, Seat og Skoda? Ja, det gør de tre familier Christiansen, Mourier og Nielsen. De tre ejerfamilier er tilsammen god for en formue er på 3,4 milliarder kroner.

Christiansen-Morier-Nielsen-dynastierne er nummer 23 på Berlingske Business Magasins årlige opgørelse over de rigeste danskere og landets 100 største formuer.

Mens familierne bag Semler er god for en formue på 3,4 milliarder kroner, topper Kjeld Kirk Kristiansens Lego-formue på 69 milliarder kroner på listen.


Ejerne af Semler er efterkommere af brødrene Axel og Johannes Semler, der i 1917 grundlagde Skandinavisk Motor med deres far, Eiler Selmer. I 1949 fik selskabet kontrakt på at repræsentere tyske Volkswagen - senere VW - i Danmark. Skandinavisk Motors afdeling i Glostrup er i dag centrum for koncernens distribution af biler og reservedele.

A. P. Møller - Mærsks formand Michael Pram Rasmussen blev i 2009 hentet ind som ny bestyrelsesformand for at rydde op i den da underskudsgivende Semler.

Selskabet blev hårdt ramt af den økonomiske krise og det faldende bilsalg i 2008 og 2009. På de to år faldt omsætningen med 42 procent, og i begge år var der underskud. 

2012 gik godt for Semler Holding, der fik et driftsresultat på 215 mio. kroner og et overskud efter skat på 160 mio. kroner. Overskuddet var det hidtil bedste i seks år. I 2012 lå omsætningen på 7,9 milliarder kroner.

Selv om selskabet igen giver overskud, er omsætningen stadig et stykke fra niveauet før krisen. I 2006 omsatte Semler således for ni milliarder kroner. Ved udgangen af sidste år var der næsten 1.500 ansatte eller godt 100 mindre end i 2007 og 2008.

Skandinavisk Motor er et 100 procent ejet datterselskab i Semler Gruppen, der er ejet af Semler Holding. Gruppens kontor ligger på Park Allé i Brøndby.

Under Semler Holdings paraply er ud over Semler Gruppen er bl.a. det danske firma MLA Gruppen, der sælger luksusbiler som Lamborghini, Porche og Bentley. Først på ugen solgte MLA Gruppens stifter, Michael Lassen, sin halvpart i gruppen til Semler, der nu er eneejer af dette selskab. Det tyske grossistselskab MLA AG, som Michael Lassen fortsat er delvis ejer af, har Semler intet ejerskab i. Semler har som nævnt afgivet indgivet insolvenerklæring mod MLA AG, men der er ingen penge til kreditorerne.