Stenrig entreprenør erhverver sig Klaus Rifbjergs hus til spotpris

Verden er af lave i Skagen. Kunstnere og kulturelite forsvinder og erstattes af foretagsomme og pengestærke erhvervsfolk.

Afdøde Klaus Rifbjerg foran sit sommerhus i Kandestederne Fold sammen
Læs mere
Foto: Palle Hedemann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Kandestederne syd for Skagen var Danmarks berømte forfatter, Klaus Rifbjerg, blandt de faste sommergæster. Nu har Rifbjergs arvinger solgt hans ejendom til spotpris.

Det er Kandestedernes og måske hele Skagen-områdets mest sakrale sommerhus, som for nylig røg over disken. Den hedengange forfatters sommerresidens bestående af 21.120 kvm. klitgrund direkte til Vesterhavet, et sommerhus samt forfatterens berømte sorte skrivehytte, som Skagen-arkitekten Alfred Hansen har tegnet, er solgt til storentreprenøren Jørgen Enggaard. Efter at være udbudt på markedet i et års tid til en pris omkring de ti mio. kr. løb Jørgen Enggaard med hele molevitten for 3,5 mio. kroner.

Kandestederne, som ligger omkring 15 km syd for Skagen, har altid været lillebror i konkurrencen med byen på den yderste spids. Det er ikke en rigtig by, og de gamle romantiske hoteller har indtil for nylig fremstået noget nedslidte. Kandestederne er mest kendt for Raabjerg Mile – men Kande­stedernes trumfkort har altid været Rifbjerg.

Nu er han væk, og ind rykker Jørgen Enggaard, indehaver af det stenrige entreprenørfirma A. Enggaard fra Aalborg-egnen. Når han altså har fået ejendommen total­renoveret, forstås. En opgave, som Alfred Hansen naturligvis skal stå for.

En ting er, at Enggaard ikke er kunstner, men udover at samle Rifbjergs hus op til en uhyggelig lav pris er han også hovedmanden bag et omdiskuteret projekt med udstykning af nye sommerhusgrunde i Kandestederne i et forsøg på at få mere forretning i de to hoteller, Hjorths Hotel og Kokholms Hotel, som skal renoveres og udbygges. Det bryder de lokale Kandesteder-borgere sig ikke om og protesterer stædigt mod projektet. A. Enggaard har dog vundet første runde med kommunen. Det bliver spændende at se, hvilken form såvel Rifbjergs hus som de to gamle badehoteller har, når Jørgen Enggaard er færdig!

Kom med Business behind the scenes på Instagram