Stenrig bilimportør supplerer Porsche med traktorer

Danmarks største bil­importør, Semler Gruppen, er med opkøb af en række John Deere-forretninger på rekordtid blevet landets største forhandler af landbrugsmaskiner. Koncernens nye datterselskab venter allerede næste år at runde en mia. kroner i omsætning.

Foto: SCOTT OLSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er for alvor opbrud på det danske marked for landbrugsmaskiner.

Baggrunden er, at den stenrige danske familieejede bilkoncern Semler Gruppen uden at komme i de større mediers søgelys har kastet sig over salg af traktorer, mejetærskere og andre landbrugsmaskiner fra verdens største producent af landbrugsmaskiner, amerikanske John Deere. Det sker via opkøb af maskinforhandlere.

Målet er at gøre John Deeres landbrugsmaskiner, der er malet i en karakteristisk græsgrøn og gul farve, til en indbringende forretning for Semler-koncernen, der er landets største bilimportørvirksomhed og forhandler af biler.

»Som maskinforhandler runder vi hvert fald en milliard kroner i omsætning i 2017,« siger koncernens viceadministrerende direktør, Kim S. Rasmussen, som for et par måneder siden også blev administrerende direktør i det et år gamle datterselskab Semler Agro.

Semler-landbrugsvirksomheden har siden februar i år overtaget fem John Deere-forhandlere med 12 maskinforretninger over hele Danmark.

Fusioner og opkøb på stribe

Det kom som en overraskelse for mange i landbruget og maskinbranchen, da Danmarks største bilforhandler efter godkendelse fra konkurrencemyndighederne lagde ud med at købe de to maskinforhandlere Mejlby & Vilsgaard i Nordjylland og Maskincenter Sjælland.

Danmark har langt færre landmænd end tidligere, og de lokale mejerier, slagterier og grovvareforretninger er for længst fusioneret med og blevet opkøbt af store selskaber som mejeriselskabet Arla Foods, slagteriselskabet Danish Crown og grovvareselskaberne DLG og Danish Agro. De seneste årtiers struktur­udvikling i landbruget var dog, indtil Semler Agro blev stiftet og indledte sine opkøb, nærmest gået uden om maskinforhandlerne. Semler Agro har foreløbig overtaget 75 procent af forhandlerne af John Deere-landbrugsmaskiner og er blevet Danmarks største maskinhandel.

»Vores ejere, familierne Mourier, Christiansen og Nielsen, vil rigtig gerne investere i maskinbranchen, der er leverandør til landbruget. Vi investerer langsigtet, når vi går ind i det her. Hertil kommer, at gruppen gerne vil have et nyt ben. Siden 1948 har vi fokuseret på biler, og vi har som importører og detailhandlere alle Volkswagens bilmærker,« fortæller Kim S. Rasmussen.

Den viceadministrerende direktør mener, at gruppen med ham på posten som topchef i Semler Agro sender et signal om, at den mener det alvorligt med at kaste sig over salg af John Deeres maskiner.

Rekordstor omsætning

Semler Agro satser på at kunne yde hurtig service til kunderne med udgangspunkt i store forrretnings­centre. Det sker ved hjælp af montører i biler, det vil sige mobile værksteder, der bliver styret med GPS.

»Vi skal have endnu flere servicebiler ud at køre. Vi tror på, at vi kan få ensartet og løftet kundeservicen i maskinbranchen ved at bruge Semlers dna. I maskinbranchen er der behov for at hente synergier og få en struktur, så vi kommer tættere på landmændene,« siger direktør Kim S. Rasmussen.

For at fuldende Semler Agros bestræbelser på at sætte sig helt på forhandlingen af John Deere håber han på at kunne indgå et samarbejde og partnerskab med de to øvrige danske forhandlere, Søllested Maskinforretning på Lolland og Herborg Smede- & Maskinforretning med tre afdelinger i Vest- og Midtjylland.

Med cirka 208.000 indregistrerede personbiler blev 2015 året med det højeste bilsalg herhjemme nogensinde, og Semler Gruppen sad på omkring en fjerdedel af markedet.

Koncernen har gyldne dage i disse år. Fine avancer, et rekordstort bilsalg og erobring af nye markedsandele er baggrunden for, at den ene million efter den anden skæpper i kassen.

Selskabet rundede i 2015 ti milliarder kroner i omsætning. Det kom Semlers tre ejerfamilier, Christiansen, Mourier og Nielsen, til gode. De fik 140 millioner kroner i udbytte.