Stein Bagger-kurator frygter at 200 millioner havnede i Panama-firma

I årevis har kuratorer og andre ledt efter de 200 millioner kroner som på mystisk vis nåede at forsvinde, inden IT-Factory gik konkurs og selskabets storsvindlende direktør Stein Bagger blev dømt for bedrageri. Men nu vækker oplysninger i de lækkede Panama-dokumenter interesse hos kurator.

Hvad har den bedrageridømte Stein Bagger gjort med de omkring 200 millioner kroner, som manglede, efter at svindlen i IT-factory blev gjort op? Arkivfoto af Stein Bagger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad har den bedrageridømte Stein Bagger gjort med de omkring 200 millioner kroner, som manglede, efter at svindlen i IT-factory blev gjort op?

Det spørgsmål har Boris Frederiksen, der er kurator på konkursboet IT Factory, i årevis ledt efter svaret på. Men de 200 millioner har hidtil været umulige af finde. Som tryllet bort med Harry Potters tryllestav.

Men nu kan et nyt spor bidrage i jagten på millionerne. Ifølge Børsen er der nemlig oplysninger i de lækkede Panama-dokumenter vedrørerende selskabet Agios United, som Stein Baggers daværende partner Allan Vestergaard stiftede på Seychellerne i 2001.

Selskabet blev stiftet af det kontroversielle selskab Mossack Fonseca, der er kendt for at hjælpe rigmænd med at placerer formuer i skattely. Mosack Fonseca er desuden centrum for skattelyskandalen, hvor mange millioner af firmaets dokumenter er blevet lækket til pressen.

Ifølge Børsen viser en ny oplysning i de lækkede dokumenter, at selskabet Agios United fortsat er aktivt.
Og det er interessant, mener kurator Boris Frederiksen.

»Det er svært at forstå, at Agios United holdes i live, hvis der reelt ikke er værdier i firmaet,« siger han til Børsen.

Han har i årevis forgæves jagtet Stein Baggers forsvundne millioner, men han kan ikke afvise, at de kan være på en konto i skattely.

»Jeg var ked af, at jeg ikke kunne følge alle pengespor, og jeg må ærligt erkende, at der sagtens kan være en konto på Seychellerne, i Tyskland eller Hong Kong, som ikke har figureret noget sted i bogføringen, hvor der kan være gået både to- og trecifrede millionbeløb ind, uden at vi har kunnet se det. Og de kan principielt være der endnu,« siger kuratoren.

Allan vestergaard afviser dog overfor Børsen, at selskabet fortsatstår som aktivt, fordi han skulle have skjult penge i det. I stedet oplyser han, at han holder selskabet kørende for at have et krav mod Baggers konkursbo.

Det giver dog ifølge Boris Frederiksen ingen mening, da forældelsesfristen for gøre krav på både Sten Baggers personlige konkursbo samt boet efter IT-Factory for længst er overskredet.

Det er for øvrigt ikke første gang, at Allan Vestergaard bliver nævnt i forbindelse med Stein Bagger. Storsvindlerens tidligere forretningspartner blev landskendt, da han, få dage før Stein Bagger forsvandt under en ferie i Dubai, blev voldsomt overfaldet og nær slået ihjel med en hammer foran sit hjem.

Stein Bagger blev sigtet for meddelagtighed i overfaldet i marts 2009, men han nægtede sig skyldig. Han endte dog heller ikke med at blive tiltalt i sagen.

Overfaldet skete kun få dage før Stein Baggers pludselige forsvinden under et ophold i Dubai. Jorden brændte under Bagger, der var direktør for IT Factory, og han vidste, at det blot var et spørgsmål om tid, før hans korthus ville ramle – og hans opfundne fup-selskaber ville blive afsløret.

I over en uge ledte hele Danmark efter Bagger, der dog først dukkede op otte dage efter sin forsvinden. Det skete, da han gik ind på en politistation i Los Angeles i USA og meldte sig selv. Efterfølgende blev han udleveret til Danmark, hvor han siden blev idømt syv års fængsel for bedrageri for op imod én milliard kroner med IT Factory, som viste sig at være en leasingkarrusel.

Selv om Stein Bagger for længst har udstået sin straf, da han blev prøveløsladt i 2014, så mangler politiet fortsat at finde omkring 200 millioner kroner af de penge, som han i sin tid har svindlet sig til.

Gennem årene har man med jævne mellemrum fundet nogle værdier, som Stein Bagger ejer eller har købt rundt omkring i verden, men hovedparten af de 200 millioner kroner mangler.