Steen Gude: "Vant til at bruge penge som græsset gror"

Retssagen mod den detroniserede ejendomskonge afslører en forretningsverden i begyndelsen af 2008, hvor pengesedlerne stadig sad løst.

Steen Gude opbyggede på et årti en milliardforretning, men det meste var for lånte penge. Det hele kollapsede i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I retssagen mod den tidligere ejendomsmatador Steen Gude kan tilhørerne få et lille indblik i, hvordan de magtfulde aktører tænkte, når det kom til store pengebeløb.

På sagens fjerdedag i Retten i Lyngby handler afhøringen af Steen Gude for en stor del om det kortfristede lån på 210 millioner kroner, som både banken Glitnir og anklagemyndigheden mener, blev givet på falsk grundlag.

Banken troede, at lånet ville blive tilbagebetalt med midler fra de kendte pengemænd Peter Forchhammer og Patrick De Vela - men de ønskede ikke at kaste midler i Steens Gudes hensygnende forretninger.

Læs livebloggen: Steen Gude igen i ilden

På dette tidspunkt - i 2008 - var det blevet tydeligt, at Steen Gudes forretning, der hovedsageligt var bygget på investeringer finansieret af banklån, ikke gik godt.

"Det er sandt, hvad rygterne siger. Vores koncern er i krise. Vi er i en likviditetskrise," læser anklagere op fra et talepapir fra en af Steen Gudes taler dateret den 25. januar 2008.

Som svar forklarer Steen Gude, at de fede tider var ved at være forbi.

"På det her tidspunkt har man været vant til at bruge penge som græsset gror. Og det er det, vi prøver at sætte en stopper for her."

Steen Gude mener ikke, at der forelå klare aftaler med Glitnir Bank om, at forudsætningen for det kortfristede lån var Forchhammers eller De Velas investering i Gudes forretninger. Derfor tænkte han heller ikke over problematikken i forbindelse med, at Peter Forchhammer sprang fra aftalen til sidst. Han så det som interessante forretningstilbud.

"Vi havde en længere dialog med Peter Forchhammer. Han havde et projekt nede i det tyske, som han havde problemer med, og som han spurgte, om vi ikke ville købe. Og det ville vi da gerne," siger Steen Gude og tilføjer:

"Da han (Peter Forchhammer, red.) handler mere med aktier end os andre, tænkte jeg, at det var oplagt, at han måske købte nogle aktier her."