Steen Gude idømt seks års fængsel i landsretten

Én af finanskrisens største ejendomsspekulanter Steen Gude har netop fået stadfæstet sin dom fra byretten ved Østre Landsret: Seks års fængsel for skattesvig, skyldnersvig og bedrageri.

Steen Gude fik mandag sin dom fra Østre Landsret i sagen om kollapset af Stones Invest. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 51-årige ejendomsspekulant Steen Gude skal seks år i fængsel. Det afgjorde Østre Landsret i en ankesag for få minutter siden i en ankesag af byrettens tidligere, enslydende dom.

Steen Gude var selv til stede i retten og forlod efter domsafsigelsen retslokalet med en højlydt smækkende dør.

Ud over Steen Gude var tre andre tidligere centralt placerede ansatte i Steen Gudes ejendomsselskab Stones Invest, heriblandt Gudes bror, på anklagebænken, og deres domme blev også i det væsentligste stadfæstet.

Med Østre Landsrets dom sættes et punktum i en af de største retssager i kølvandet på finanskrisen herhjemme.Steen Gude er blandt de 17 ejendomsspekulanter, som i den såkaldte Rangvid-rapport om finanskrisen blev udpeget som den udslagsgivende kraft bag de bankkrak, som Danmark oplevede i kølvandet på finansmarkedernes sammenbrud i 2008.

Blandt de 17 spekulanter hører Gude til de absolut største.

I december 2012 blev Steen Gude i sin egenskab af tidligere ejer af og administrerende direktør i Stones Invest i Retten i Lyngby idømt seks års fængsel og en bøde på 18,5 millioner kroner for groft skattesvig, skyldnersvig og bedrageri.

Én af de bedragne investorer er den islandske bank Glitnir, der i modsætning til de involverede danske banker valgte at politianmelde Stones Invest.

Tidligere advokat og bestyrelsesformand Rolf Ussing og tidligere økonomidirektør Lars Geister i Stones Invest blev i byretten hver især idømt fire års fængsel, mens Steen Gudes bror Søren Gude fik tre års fængsel.

Dommene blev straks anket til Østre Landsret, som altså nu har stadfæstet de tidligere straffe - på nær for Geisters vedkommende: Han slipper efter landsrettens afgørelse med en dom på tre års fængsel og skal heller ikke betale for sagens omkostninger. Det skal de øvrige dømte.

Ankesagen har kørt siden september 2013.

Den snedkeruddannede Steen Gude blev for alvor kendt i offentligheden i 2004, da han købte Holmegaard Glasværk nær Næstved, og derefter gik det stærkt.

Holdingselskabet Stones Invest voksede fra en omsætning på lidt over 100 millioner kr. i 2003 til mere end to milliarder kr. i 2007. Da Gudes imperium dengang var på toppen, ejede Stones Invest 70 datterselskaber inden for ejendomme, restauranter, bådudlejning og møbelkæde, mens Steen Gude og hans hustru, TV-vært og læge Bolette Gude, var flyttet ind i en pragtvilla, Enrum Slot, i Vedbæk.

Men her sluttede festen.

I september 2008, da finansmarkederne brød sammen, gik Stones Invest konkurs, og investorerne og skattevæsnet stod tilbage med krav på i størrelsesordenen 2,5 milliarder kroner, heraf 600 millioner til Roskilde Bank, der som bekendt krakkede, blandt andet foranlediget af Stone Invests konkurs.

Steen Gude flyttede omkring samme tidspunkt til feriebyen Lugano ved søen af samme navn i den italienske del af Schweiz, mens hans Vedbæk-villa gik på tvangsauktion. Den blev solgt i foråret 2013 for 72 millioner kroner.

I kølvandet på konkursen rejste Bagmandspolitiet tiltale mod Steen Gude og hans nærmeste samarbejdspartnere for bedrageri, skyldnersvig og skattesvig.

Steen Gude og de øvrige anklagede har hele tiden nægtet sig skyldige.