Steen Bryde risikerer tre til fem års fængsel

Den fallerede ejendomsmatador Steen Bryde er tiltalt for otte forhold inden for groft skyldnersvig, mandatsvig og skattesvig, viser Bagmandspolitiets anklageskrift. Hvis Bryde kendes skyldig i alle forhold, risikerer han ifølge strafferetsekspert op mod fem års fængsel.

Fire tilfælde af groft skyldnersvig. Skattesvig i forbindelse med udbetalinger af ratepension. Og mandatsvig af særlig grov beskaffenhed i tankselskabet Nordic Tankers.

Det er ikke småting, den fallerede finansmand og ejendomsmatador Steen Bryde er blevet tiltalt for af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet, der oftest går under navnet Bagmandspolitiet. Anklageskriftet viser, at Steen Bryde i alt er tiltalt for otte tilfælde af groft skyldnersvig, mandatsvig og skattesvig.

Straffesagen omhandler svig eller forsøg på svig for i omegnen af 50 millioner kroner, og ifølge professor i strafferet på Aalborg Universitet, Lars Bo Langsted, der har læst anklageskriftet, risikerer Steen Bryde tre til fem års fængsel.

»Når vi taler om forhold, der har ført til tab eller risiko for tab for samlet 50 millioner kroner, løber det op i flere års fængselsstraf, hvis han kendes skyldig i alle forhold. Jeg vil vurdere, at han risikerer tre til fem år, hvis han kendes skyldig,« siger Lars Bo Langsted.

Yderligere tre er tiltalt

Anklageskriftet fordeler sig på fire tilfælde af groft skyldnersvig, et tilfælde af groft mandatsvig og tre tilfælde af skattesvig mod Steen Bryde. Ud over Steen Bryde er yderligere tre personer, der alle er beskyttet af navneforbud, blevet tiltalt i straffesagen.

»Beløbsmæssigt er mandatsviget det groveste enkeltforhold. Ifølge anklageskriftet har Nordic Tankers lidt tab på 20 millioner kroner samt en million dollar som følge af mandatsvig fra Steen Bryde og to andre personer. Jeg vil betegne det som en alvorlig tiltale mod Steen Bryde,« siger Lars Bo Langsted.

Steen Bryde blev offentligt kendt i foråret 2006, da han solgte en del af sit revisionsfirma Horwarth Revisorerne til finanshuset Capinordic. Her blev han efterfølgende direktør for det børsnoterede finanshus, og sideløbende opbyggede han en stadig større ejendoms-portefølje i hovedselskabet Bryde Gruppen. Samtidig stiftede han selskabet Bristen Gruppen sammen med vennen Brian Søholt Petersen.

I 2007 begyndte han at købe betydelige aktieposter i tankskibsselskabet Nordic Tankers. Selskabets ledelse og de øvrige aktionærer frygtede imidlertid, at Steen Bryde blot ville frasælge skibene og læsse sine kriseramte ejendomsprojekter ind i selskabet. De meldte ham til Finanstilsynet for at have taget kontrol med rederiet, da de mente, at han var forpligtet til at give indløsningstilbud til de øvrige aktionærer.

Finanstilsynet nåede senere frem til, at han ikke var indløsningspligtig, men Steen Bryde kæmpede på det tidspunkt med voldsomme tab på både ejendomme og aktieposterne i blandt andet Nordic Tankers og finans-huset Capinordic. Finanskrisen var for alvor begyndt at eskalere, og Steen Brydes banker opsagde engagementer på stribe.

I efteråret 2008 kollapsede Steen Brydes selskaber Bristen og Bryde Gruppen, mens værdierne af aktieposterne var styrtdykket i værdi. Steen Bryde gik personligt konkurs, og året efter sigtede bagmandspolitiet Steen Bryde efter en omfattende ransagning. Tiltalen har således været længe undervejs.

Forholdet om mandatsvig er det største enkeltpunkt målt i kroner og øre, men ifølge anklageskriftet har de fire tilfælde af groft skyldnersvig derudover ført til tab eller risiko for tab på i alt over 20 millioner kroner for kreditorerne i Bryde Gruppen.

To af disse tilfælde omhandler kun Steen Bryde, mens to andre tilfælde omhandler Steen Bryde samt en person omfattet af navneforbud. Anklageren mener, at Steen Bryde forsøgte at føre værdier ud af Bryde Gruppen, så kreditorerne risikerede betydelige tab, da selskabet gik konkurs.

Berlingske Business kunne allerede i forrige uge fortælle, at Steen Bryde var blevet tiltalt, men anklageskriftet blev først offentligt tilgængeligt i går.