Steen Bryde risikerer at få en årelang straf

Den tidligere ejendomsspekulant Steen Bryde og en række forretningspartnere fik forleden deres hjem ransaget af både politiet og Skat. Den tidligere rederi-formand er nu sigtet for mandat- og skyldnersvig og risikerer flere års fængsel.

Foto: Søren Bidstrup. Steen Bryde mener, at Nordic Tankers bekriger ham. På generalforsamlingen i januar i år sagde han, at Nordic Tankers ikke er et aktionærvenligt selskab, og det udsagn blev besvaret med negative tilråb fra salen.
Læs mere
Fold sammen
Det seneste år har været en lang deroute for finansmanden Steen Bryde.

Forleden fik den tidligere Capinordic-direktør og Nordic Tankers-formand sit hjem ransaget af både Bagmandspolitiet og Skat på baggrund af mistanke om mandat- og skyldnersvig for flere millioner kroner.

Ransagningen kommer efter godt et års nedtur for Steen Bryde, der begyndte allerede i september sidste år, da Business første gang kunne fortælle om de mange problemer i Nordic Tankers-formandens ejendomsselskab Bristen Gruppen, der kæmpede med en kraftigt belånt portefølje af ejendomme rundt omkring på Sjælland.

I midten af november gik Bristen Gruppen konkurs, og kort efter fulgte Steen Brydes personlige selskab Bryde Gruppen og også ham selv personligt.

Finansmanden, der oprindeligt er uddannet revisor, holdt dog fast i magten i det børsnoterede rederi Nordic Tankers, som han havde erobret på en dramatisk generalforsamling i Bella Center i april måned.

Med politiet og Skats aktion tirsdag følger myndighederne op på den politianmeldelse, som den nye bestyrelse i Nordic Tankers med tidligere Torm-direktør Klaus Kjærulff i spidsen indgav allerede i foråret, kort efter at Steen Bryde var blevet væltet som formand i det jyske tankrederi.

»Vi slog til på en række adresser med en koordineret aktion, der involverede 40 mand. Vi har sigtet Steen Bryde for mandat- og skyldnersvig, men mere kan jeg ikke sige lige nu,« siger chef i Bagmandspolitiet Jens Madsen.

Bryde i kikkerten
Anklagepunkterne mod Steen Bryde er blandt andet, at han i sin tid i spidsen for det ombejlede rederi Nordic Tankers sammen med bestyrelsesmedlemmerne Brian Petersen og Jesper Bo Nielsen har forsøgt at berige sig selv på rederiets bekostning.

Det er blandt andet sket ved en række interne handler samt det faktum, at Steen Bryde har flyttet Nordic Tankers hovedkvarter til lokaler på Østerbro ejet af ham selv.

Ud over politiet deltog Skat også i tirsdagens aktion, da man ifølge chefkonsulent Peter Nørgaard længe har haft Steen Bryde i kikkerten:

»Vi har længe haft Steen Bryde i søgelyset i forbindelse med overfinansiering og overbelåning af ejendomme samt hans involvering i pantebreve. Blandt andet derfor deltog vi i gårsdagens aktion,« siger chefkonsulent i Skat Peter Nørregaard.

Han understreger desuden, at det kun er naturligt, at Skat deltager i en så storstilet aktion

»I en aktion som den i går, hvor der er fokus på finanser og regnskaber, er det kun naturligt, at vi deltager. Men vi har længe haft kig på en række folk i ejendomsbranchen, og her er Steen Bryde blot en af dem,« siger han.

Udsigt til lang straf
Ekspert i erhvervsjura Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet påpeger over for Business, at Steen Bryde efter al sandsynlighed kan se frem til flere års fængsel, hvis han bliver kendt skyldig.

»Normalt når man taler om mandat- og skyldnersvig for et millionbeløb, er det i den grove ende. Fængselsstraffen er derfor normalt mellem halvandet og otte år, hvis man bliver kendt skyldig i at ikke at forvalte aktionærers og kreditorers penge på den rette måde,« siger han.

Ud over anmeldelsen fra den nuværende bestyrelse i Nordic Tankers skete razziaen desuden på baggrund af, at kuratorerne i Steen Brydes konkursbo Bryde Gruppen tidligere på året overleverede en række materiale til Bagmandspolitiet.

Ifølge kurator Søren Aamann Jensen fra Kromann Reumert kæmper han og kollegaen Henrik Sjørslev fra Nordia fortsat med at gøre boet op efter Steen Brydes konkurs i efteråret.

Tidligere har de begge fortalt til Business, at kreditorerne har over en milliard kroner til gode hos Steen Bryde.

Selv siger Steen Bryde til Business, at han ikke ønsker at kommentere politiets aktion.