Statsstøtte til rigmand i estisk bestikkelsessag

Mistænk dansker vil bruge dokumenter fra Eksport Kredit Fonden til at undergrave estisk anklagemyndigheds påstand om bestikkelse i milliardæren Karsten Rees fiskefarmsprojekt.

Den Blå Avis-milliardæren Karsten Ree er med sit fiskefarmsprojekt blivet involveret i en estisk sag om bestikkelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als / Scanpix
Eksport Kredit Fonden, der er under økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), er ifølge Børsen klar til at fremlægge dokumentation, der betvivler den estiske anklage om mulig bestikkelse mod Den Blå Avis-milliardæren Karsten Rees estiske milliardprojekt.

Eksportkreditfonden har angiveligt forhandlet med det estiske selskab Fjord Fresh Holding, som er kontrolleret af Karsten Ree, og som har Thorben Grønkjær Nielsen i spidsen, om at garantere et lån på 52 mio. euro (cirka 350 mio. kroner).

I Estland er det danske selskab mistænkt for at have bestukket den tidligere embedsmand Alar Oppar med omkring en halv mio. kroner. Myndighederne mener, at embedsmanden skulle være med til at skaffe det danske projekt et estisk statsgaranteret lån på 50 mio. kroner.

Forkortelsesforvirring
Mistanken bygger på en række mails, hvor der henvises til EKF, som er den estiske forkortelse af Den Europæiske Fiskeri Fond. Men det er også forkortelsen for Eksport Kredit Fonden, og det har de estiske anklagemyndigheder ifølge Alar Oppar taget fejl af.

Hos Eksport Kredit Fonden bekræfter direktør Anette Eberhard over for Børsen, at der har været forhandlinger om et statsstøttet og statsgaranteret lån til fiskefarmsprojektet, og ifølge Børsen er fonden klar til at fremlægge oplysninger, der bekræfter det.

Hvis Torben Grønkjær Nielsen og Alar Oppar bliver tiltalt – hvad de selv forventer – skal de dog kunne svare på, hvorfor det overhovedet var nødvendigt, at de skulle kommunikere om et statsstøttet lån, hvis det skulle garanteres i Danmark og ikke i Estland.