Statsrevisorer vil have solcellesag undersøgt

De politisk valgte statsrevisorer vil nu bede Rigsrevisionen om at undersøge hele forløbet omkring solcellesagen, så alle oplysninger kommer frem.

Statsrevisorerne kommenterede tidligere i år Rigsrevisonens rapport om DONG-sagen. Fra venstre ses Mogens Jensen (S), Kristian Jensen (V), næstformand Henrik Thorup (DF), formand Peder Larsen (SF) og Helge Adam Møller (K). Klaus Frandsen (R) er ikke med på billedet. Mogens Jensen er i dag afløst af partifællen Henrik Sass Larsen. Foto: Uffe Weng Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er langt fra nok, at klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) er i gang med at kulegrave sine egne embedsmænd. Statsrevisorerne vil have Rigsrevisionen til at granske hele solcellesagen og ministeriets rolle i forløbet, som omfatter flere huller i lovgivningen samt fejlagtige oplysninger fra Martin Lidegaard til Folketinget.

Efter de seneste ugers afsløringer kan Statsrevisorerne ikke se nogen vej uden om en større undersøgelse. Senest dokumenterede Berlingske lørdag, at Energistyrelsen i en hel uge var orienteret om faren for en omfattende udbygning af solceller på taget af erhvervsbygninger, uden at Folketinget blev orienteret.

»Man må stærkt formode, at vi på det næste statsrevisormøde i august beslutter, at der skal foretages en undersøgelse. Det her ser langtfra kønt ud. Der har været sager, hvor der er lavet undersøgelser på et betydeligt spinklere grundlag,« siger Peder Larsen fra regeringspartiet SF og formand for statsrevisorerne.

De seks politisk valgte statsrevisorer har det næste møde den 21. august, men for Venstres statsrevisor Kristian Jensen haster undersøgelsen.

»I løbet af de seneste uger er det kun blevet endnu mere væsentligt, at vi kommer til bunds i det rod, Martin Lidegaard har i sit ministerium. Jeg har nu bedt Statsrevisorernes sekretariat om at begynde at udarbejde en anmodning. Det kan godt være, at vi ikke træffer beslutning før i august, men jeg vil gerne have, at vi allerede nu får lavet en anmodning, så Rigsrevisionen kan begynde at indstille sig på, at det bliver en sag, der kan komme til at fylde noget til efteråret,« siger han og kalder solcellesagen »pinlig« for både ministeren og hans embedsmænd.

Radikale vil inddrage VK-regeringen

Martin Lidegaards partifælle Klaus Frandsen vil heller ikke skåne ministeren.

»Det her skal undersøges. Jeg har taget ad notam, at ministeriet selv har startet et undersøgelsesforløb af den snævre del. Den del skal Rigsrevisionen validere. Men set fra en statsrevisorvinkel mener jeg, at det er relevant at undersøge en bredere periode tilbage til beslutningen om at lade det indgå i virksomhedsskatteordningen i 2010. Så får vi også forløbet frem til det, der er sket nu, undersøgt,« siger statsrevisor Klaus Frandsen (R) og peger dermed på, at også den tidligere VK-regering kan bære et ansvar.

I Klima- og Energiministeriet hilser Martin Lidegaard en undersøgelse velkommen.

»Jeg synes, det er helt naturligt, at Rigsrevisionen kigger på den sag. Jeg har kun ønske om, at alt kommer for dagens lys, for jeg har i hvert fald ikke selv foregøglet eller skjult noget for nogen. Det har været et utilfredsstillende forløb, og jeg håber, at vi med det sidste her sikrer, at det ikke kommer til at ske igen,« siger han.

Statsrevisorernes rolle er at overvåge, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, samt at forvaltningen er så effektiv som mulig. De anmoder hvert år om en række undersøgelser af ministeriers håndtering af forskellige sager.

Blandt det seneste års undersøgelser er granskningen af møde- og repræsentationsudgifter i Kulturministeriets departement, efter at Uffe Elbæk (R) måtte gå af som kulturminister.

Store undersøgelser af DONG Energy og DSB har også medført kritik af henholdsvis Finansministeriet og Transportministeriet.

Udover at have adgang til samtlige dokumenter og kommunikation mellem Energistyrelsen og departementet i ministeriet, kan Rigsrevisionen også holde samtaler med de involverede personer. På den måde kan revisionen inddrage informationer, som ikke nødvendigvis er journaliseret i ministeriet.