Statsrevisor åbner for kompromis om solcellesagen

Sagen om solcelleloven skal skilles fra den principielle debat om Rigsrevisionens arbejde, foreslår statsrevisorernes formand. Det er et meget konstruktivt forslag, siger finansminister Bjarne Corydon.

Foto: Jens Nørgaard Larsen. Regeringen slipper nok ikke for at udlevere papirer om solcellesagen, men finansminister Bjarne Corydon kalder statsrevisorernes forslag om en principiel diskussion »konstruktivt«..
Læs mere
Fold sammen

Det er nødvendigt at splitte den langstrakte sag om solcelleloven i to, så regeringen udleverer arbejdsdokumenter i sagen, men samtidig får et løfte om en principiel debat om Rigsrevisionens generelle praksis. Det mener statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), ifølge Politiken.

»Den eneste måde, man kan komme balanceret ud af det på, er ved at skille de to ting ad,« siger Peder Larsen, der på vegne af de fem statsrevisorer fredag sendte et brev til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), hvor han foreslår todelingen.

Politiken er i besiddelse af brevet, hvoraf det fremgår, at »det er statsrevisorerne og Rigsrevisionen, der skønner, hvilke oplysninger der har betydning for revisionen, og som vi derfor skal have adgang til«. Statsrevisorerne tager »det for givet, at vi kan gå videre med den planlagte undersøgelse,« hedder det videre.

Dermed afvises indskrænkninger af den undersøgelse, statsrevisorerne ønsker, men det fremgår også, at statsrevisorerne »er åbne for en dialog« om forholdet mellem regeringen og Folketinget om Rigsrevisionens rolle.

»Det er et meget konstruktivt bidrag fra statsrevisorernes formand«, siger finansminister Bjarne Corydon (S) til Politiken. Han kom sammen med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og socialminister Annette Vilhelmsen (SF) i modvind, da de i et brev til Mogens Lykketoft angav, at regeringen ikke per automatik vil udlevere alle papirer om det lovforberedende arbejde om solcellesagen.

»Hvis vi kunne finde den løsning på sagen, at vi får det principielle spørgsmål belyst og afgjort på en måde, vi alle sammen føler os trygge ved i forhold til de spilleregler, vi har i Danmark, og samtidig sikrer, at der er fuld åbenhed om den konkrete sag i forlængelse af statsrevisorernes ønsker, så er det da en glimrende løsning, som fuldt ud lever op til det, regeringen har ønsket med vores brev,« siger Bjarne Corydon til Politiken.

Venstres gruppeformand og statsrevisor Kristian Jensen (V) er med på at splitte sagen op. Han afviser dog, at det kan udlægges som et kompromis og siger, »at statsrevisorerne ikke ændrer et komma i den undersøgelse, der er sat i gang«.

Hverken han, statsrevisor Helge Adam Møller (K) eller Enhedslistens Per Clausen (Ø) vil gå med til at ændre på den hidtidige praksis for, hvad der kan udleveres til Rigsrevisionen, skriver Politiken.

Mogens Lykketoft siger, at en opslitning af sagen »lyder som noget, der kan arbejdes videre på, hvis der er bred politisk enighed om det«.