Statspenge skal lokke kriseramte landmænd til Rusland

Rusland inviterer danske landmænd til at flytte deres produktion til russisk jord, efter Moskva sidste år smækkede porten i for dansk fødevareeksport. Klækkelige statstilskud skal friste danskerne.

Tatiana Volozhinskaya er handelsrepræsentant for Rusland i Danmark. Foto: Simon Skipper
Læs mere
Fold sammen

Rusland har indledt en charmeoffensiv for at få danske landmænd til at opdrætte svin, producere mælk og dyrke korn i det store land mod øst.

Russiske topembedsmænd har besøgt Danmark flere gange de seneste måneder for at fortælle om gyldne muligheder i Rusland, siger landmænd og landbrugsrådgivere til Berlingske Business.

De russiske repræsentanter fremhæver, at de danske landmænd kan få del i milliardsubsidier fra den russiske stat herunder billige lån og direkte støtte til staldbyggeri.

Invitationen fra Moskva kommer på et tidspunkt, hvor dansk landbrug stadig vånder sig under virkningerne af et andet russisk initiativ, nemlig det ét år gamle importforbud mod fødevarer fra Europa. Den russiske embargo har kostet danske svineproducenter mere end to milliarder kroner i tabt eksport.

Når det gælder investeringer og landmændene selv, er Rusland imidlertid »meget åbent«, understreger Tatjana Volisjinskaja fra den russiske stats handelsrepræsentation i København.

Det skyldes blandt andet, at Rusland på grund af importforbuddet har hårdt brug for at sætte turbo på egenproduktionen af fødevarer.

»Ruslands strategi er, at vi gennem investeringer i fødevareproduktionen i løbet af nogle år bringer fødevareforsyningen tilbage på samme niveau som før sanktionerne,« siger Tatjana Volisjinskaja.

Det er bare halvandet år siden Rusland lukkede for importen af dansk svinekød. Seks måneder senere strammede Moskva kursen yderligere, da landet forbød import af de fleste fødevarer fra EU. Det har presset afsætningspriserne i bund og givet røde tal på bundlinjen hos de danske mælke- og svineproducenter.

»Svinepriserne ligger på et meget lavt niveau. Det skyldes mange forhold, men det skyldes også Rusland,« siger Thomas Søby, cheføkonom i brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Nu inviterer Moskva de danske landmænd til at genvinde en del af det tabte, hvis de vel at mærke lægger produktionen inden for de russiske grænser.

Den russiske regering lægger ikke skjul på, at målet er at gøre Rusland selvforsynende med fødevarer. I august sagde Ruslands premierminister, Dmitrij Medvedev, at regeringen har afsat 240 milliarder rubler (24 milliarder kroner) til at reducere den store import af blandt andet kød. Det gælder blandt andet direkte anlægsstøtte og rentesubsidier, der skal nedbringe de tårnhøje russiske låneomkostninger.

Men også diplomatisk har Rusland presset på for at få EU-lande til at facilitere investeringer. Ifølge en europæisk diplomat med kendskab til forhandlingerne har Rusland luftet muligheden for en selektiv opblødning af embargoen, hvis de pågældende lande sørger for flere investeringer i russisk landbrug.

»Det ligner et forsøg på at splitte EU-landene i det her spørgsmål,« siger diplomaten.

For mange danske landmænd er det russiske tilbud imidlertid interessant i forhold til et presset europæisk marked. I foråret besøgte Vladimir Volkov, viceguvernør i den russiske Pensa-region, to gange Danmark for at møde interesserede landmænd. Det seneste møde fandt sted i Vojens i Sønderjylland.

I juni drog landbrugskonsulent Susanne Pejstrup sammen med en gruppe landmænd den modsatte vej, da de tog på besøg i Pensa-regionen 600 kilometer sydøst for Moskva.

»De talte jo meget varmt for, at de havde det hele i netop deres distrikt. Det var helt klart, at de havde sælgertøjet på,« siger Susanne Pejstrup.

Mange landmænd har lidt hårdt under det russiske importstop, men det betyder ikke nødvendigvis, at de afskriver Rusland, siger landbrugsrådgiveren.

»Når danske landmænd bliver presset økonomisk, fordi russerne har lukket for import, så er der jo en mental barriere, hvor folk siger: Hvor sjovt er det lige at arbejde med dem. Men det har vist sig, at når jeg har spurgt landmændene, så har mange sagt, at det er o.k. Politik er en ting, og forretning er noget andet,« siger hun.

En række store danske landbrugsselskaber har de senere år haft succes i Rusland. Men netop størrelse er en vigtig faktor for at tackle det russiske marked, siger Thomas Nørgaard, direktør for RBPI, et danskdrevet svinebrug i Kaliningrad-regionen.

»Hvis man som dansk landmand ønsker at prøve kræfter med Rusland, skal man sætte sig ned og lave det værste budget med alle de uforudsete udgifter, man kan tænke sig. Og så tager man det tal, og ganger det med to,« siger Thomas Nørgaard.

Til gengæld er afsætningsprisen for svinekød i Rusland i øjeblikket 30 procent højere end i EU.

Adgang til finansiering er det andet springende punkt. Ikke mindst fordi mange landmænd i øjeblikket har mere end svært ved at låne penge i bankerne i Danmark, siger Thomas Søby fra Landbrug & Fødevarer.

»Det er klart, at hvis den russiske stat stiller statskassen til rådighed, så er det jo en klar konkurrencefordel for de, der kan producere i Rusland,« siger Thomas Søby.

»For de danske landmænd kan det være en rimeligt god forretning. For det danske samfund er det nok lidt et tab, fordi hvis svinene bliver født og fodret op i Danmark, så giver det arbejdspladser og eksportindtægter,« siger Thomas Søby.