Statsministeriet pressede rigsrevisor i solcellesag

Inden fire topministre skrev et kontroversielt brev til Folketingets formand, forsøgte Statsministeriet at presse Rigsrevisionen til at begrænse solcelleundersøgelsen.

Foto: Linda Kastrup

Statsministeriet prøvede i skjul at begrænse Rigsrevisionens kulegravning af solcellesagen.

Det skriver Jyllands-Posten fredag.

Presset manifesterede sig i et ikke-underskrevet brev, som ministeriet ifølge Rigsrevisionen afleverede i slutningen af september. Det viser dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i.

Brevet er stilet til rigsrevisor Lone Strøm, som bliver opfordret til ikke at undersøge ministeriernes interne og lovforberedende arbejde, ligesom hun bliver inviteret til en nærmere drøftelse af, hvordan undersøgelsen »mest hensigtsmæssigt bør tilrettelægges«.

Ifølge formanden for de politisk udpegede statsrevisorer, Peder Larsen (SF), er der tale om et forsøg på at indsnævre den opgave, som Rigsrevisionen er blevet bedt om at løse.

»Det er ikke kønt, at man ikke vil stå ved sine gerninger og skrive under på brevet. På den måde lægger man pres uden at gøre det officielt,« siger han til Jyllands-Posten.

Efter brevet til Lone Strøm blev et lignende brev sendt til Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), denne gang underskrevet af statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), socialminister Annette Vilhelmsen (SF) og finansminister Bjarne Corydon (S), hvor ministrene understregerede principielle betænkeligheder ved at lade Rigsrevisionen foretage så bred en undersøgelse.

Statsministeriet ønsker ifølge Jyllands-Posten ikke at udtale sig om brevet, og det var torsdag ikke muligt for avisen at få en kommentar fra Corydon til spørgsmålet om brevet til Lone Strøm.