Statsminister under anklage: "Jeg har reddet Island!"

Islands tidligere statsminister Geir Haarde insisterer på at have reddet den grønne ø fra en "græsk" krise og kalder retssagen mod ham en farce.

Islands tidligere statsminister Geir Haarde. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER MORIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en statslig udredning om den finansielle krise i 2008 har Islands eks-statsminister Geir Haarde fået en bredside, mildt sagt. Efter beslutning fra i Altinget er han blevet stillet for rigsretten, men Haarde selv anerkender ikke kritikken, skriver ntb.no.

"Vi har reddet landet fra at gå konkurs."

Så kontant lyder meldingen fra Geir Haarde om sin egen rolle i Islands nuværende økonomiske situation. Han mener, at hvis den islandske regering havde handlet anderledes under krisen, ville landet være i samme situation, som Grækenland er i dag.

Inden Islands pumpede finanssektor faldt sammen, sad landets tre største banker alene på værdier svarende til 923 procent af bruttonationalproduktet.

"Vi måtte lade dem (bankerne, red.) gå planken ud. De gik konkurs, og det viser sig nu, at det var det rigtige at gøre. Banksektoren brød sammen, men realøkonomien og alle produktionsapparater blev holdt intakt og fungerer stadig," siger Geir Haarde.

Banksammenbruddet kastede Island ud i en dyb recession, men landet har gradvist fået vendt tilbagegangen til vækst, og analytikere mener, at Island ikke nødvendigvis får brug for de sidste udbetalinger fra Den Internationale Valutafond (IMF).

En statslig udredning om sammenbruddet i banksektoren konkluderer, at Haarde og tre andre ministre udviste uagtsomhed. Det samme gælder en række bankfolk og ansatte i finanssektoren.