Statselskab knuser rigmænds ejendomsdrømme

Victoria Properties røg fra FIH til Finansiel Stabilitet, som har mere end fordoblet renten på ejendomsselskabets lån på halvanden mia.kr. Mærsk-arvingen Anette Følsgaard og Danfoss-formand Jørgen Mads Clausen er blandt aktionærerne, som nu opgiver.

Anette Følsgaard Hovedarving efter afdøde Mærsk McKinneys lillesøster Jane Schaldemose. Arven efter moderen tælles i milliarder, og nogle af dem har hun altså brugt på investering i tyske ejendomme. Sammen med sin mand, arkitekt Carsten Følsgaard, har Anette Følsgaard også investeret i privathospitalet og hospicet Arresødal ved Frederiksværk i Nordsjælland. Hospitalet blev indviet i nærvær af regentparret, som ankom i åben karet til begivenheden. Hospitalet blev dog lukket igen i 2011 under henvisning til, at forretningsgrundlaget var væk efter mindst fem år med underskud. Anette Følsgaard har også haft underskud i to ejendomsselskaber Schal-Byg og A & C Følsgaard Invest. Hun sidder i Mærsks familiefond. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Alt tegnede lyst, da Danfoss’ bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen, Mærsk Mc-Kinney Møllers niece Anette Følsgaard, Bendt Lensgreve Wedell sammen med ejendoms-matadoren Lars Thylander i 2006 besluttede at satse på tyske ejendomme. Sammen med flere andre aktionærer skød rigmænd og -kvinder tilsammen 600-700 mio. kr. i det børsnoterede Victoria Properties, som fra 2006 til 2011 investerede godt to mia. kroner i op mod et hundrede beboelses- og erhvervsejendomme.

Men lykken vendte, da den primære bankforbindelse, FIH Erhvervsbank, kom i vanskeligheder. Victoria Properties var kunde i banken ligesom mange andre store ejendomsinvestorer som f.eks. den uheldige eksmilliardær Erik Damgaard og det var især FIHs store ejendomsudlån, som bragte banken i vanskeligheder.Redningen af FIH indbefattede, at de problemfyldte ejendomslån blev flyttet over i statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet, hvor de nu ligger i datterselskabet FS Property Finance.Og her hersker der barske forhold for kunderne. Så barske, at Victoria Properties’ bestyrelsesformand Peter Winther, direktør i Sadolin & Albæk, forleden meddelte, at selskabet nu sælger sine ejendomme og lukker.»FS Property Finance hævede renten på vores lån fra under tre pct. til over syv pct. Det koster selskabet en ekstra renteudgift på 70 mio. kr. om året. Det betyder, at vi må se frem til en årrække med underskud, og det gør det ikke forsvarligt at fortsætte selskabets drift,« siger han.

Renter i den høje ende

Årsagen til den høje rente er, at Finansiel Stabilitet bl.a. på grund af EU-krav ikke må konkurrere mod private pengeinstitutter. Selskabet har derfor pligt til at lægge renteniveauet i den høje ende. Det forstår Peter Winther godt, men han forstår ikke, at Victoria Properties skal slås i hartkorn med et lille maskinværksted i Nr. Snede:

»Victoria Properties’ lån hos FS Property Finance er kreditforeningslignende første-?prioritetslån med høj sikkerhed. Den gennemsnitsberegning af renteniveau, som vores nye rente baseres på, omfatter lån til eksempelvis små virksomheder med væsentlig større risiko,« siger han.Ifølge Peter Winther har Victoria Properties siden foråret 2012 forhandlet med FS Property Finance om en refinansiering af selskabets gæld, og de velpolstrede aktionærer har tilbudt en frisk kapitalindsprøjtning på 200 mio. kr. »Vi har forhandlet os frem til en løsning, så vi kunne betale 1,3 mia. kr. af vores gæld på 1,5 mia. kr. tilbage til FS Property Finance. Det betød, at vi skulle have en aftale vedrørende de sidste 200 mio. kr. og afvikle dette lån over en længere periode. Men det var ikke muligt,« fortæller Peter Winther, som undrer sig over forløbet, fordi det efter hans vurdering var intentionen med Bankpakke 5, at man skulle undgå panikudsalg.

Økonomisk forsvarligt

Chefen for FS Property Finance, Lise Gronø, vil ikke kommentere den konkrete sag, men opridser de grundregler, som Finansiel Stabilitets ejendomsarm følger:

»Vi er en afviklingsbank, og det betyder, at vores kunder skal finde en ny bank. Hvis de ikke kan det, så må de afvikles på anden vis. Vi opererer under en afviklingsbekendtgørelse, og ifølge den skal afviklingen ske hurtigst muligt. Men afviklingen skal ske økonomisk forsvarligt og i respekt for de aftaler, der er indgået med eksempelvis FIH,« forklarer hun.»Vores rentesats skal ligge i den øverste tiendedel i rentestatistikken for erhvervslån, og hvis kunderne ikke kan betale den højere rente, så kan vi give henstand. Men det forudsætter, at kunden samarbejder om at finde en acceptabel plan for afvikling,« siger Lise Gronø.