Stats-IT for en kvart milliard om året har aldrig været i udbud

Skat, Rigspolitiet og Domstolsstyrelsen får skarp kritik af Rigsrevisionen for at gøre sig for afhængige af bestemte IT-leverandører.

Store, statslige IT-aftaler har aldrig nogen sinde været i udbud med risiko for, at staten betaler alt for meget for dem. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statslige IT-kontrakter for mere end en kvart milliard kroner om året har aldrig været i udbud men er bare blevet forlænget og forlænget i helt op til mere end 25 år. Det udløser nu skarp kritik fra både Rigsrevisionen og Folketingets statsrevisorer.

Det er Skat, Rigspolitiet og Domstolsstyrelsen, der mod reglerne er blevet ved med at forny otte større IT-kontrakter uden at forsøge at finde andre leverandører og dermed muligvis få priserne bragt ned. Tværtimod har de tre myndigheder gjort sig mere og mere afhængige af en enkelt leverandør.

En kvart milliard kroner om året

I en 59 sider lang gennemgang af statens udbud af IT-drift og -vedligeholdelse kortlægger Rigsrevisionen, hvordan staten har gjort sig selv alt for afhængig af bestemte IT-leverandører, fordi de store ordrer ikke er blevet lagt ud, så alle har haft mulighed for at byde på dem.

24 af 72 kontrakter giver direkte risiko for afhængighed af en bestemt leverandør, og især har Skat, Rigspoliutiet og Domstolsstyrelsen ikke haft »tilstrækkeligt fokus på at konkurrence udsætte og udbyde kontrakter og reducere afhængigheden af leverandørerne,« påpeger statsrevisorerne, som er udpeget blandt medlemmerne af Folketinget, efter at have gennemgået Rigsrevisionens rapport.

De otte kontrakter, som aldrig har været i almindeligt udbud, udgjorde tilsammen 296 millioner kroner i 2015. Det svarer til 19 procent af alle de penge, som staten bruger på IT. Det var i 2014 omkring 4,6 milliarder kroner til IT-drift og -vedligeholdelse. Ifølge Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet blev der i 2011 brugt cirka 1,5 milliarder statslige kroner til udlicitering af IT.

Fem kontrakter har ikke været fornyet i mere end 25 år

Fem af de otte kontrakter har varet ved i mere end 25 år, mens tre af kontrakterne er af nyere dato, nemlig efter 2000.

»Rigsrevisionen finder det utilfredsstillende, at institutionerne, siden de overtog ansvaret for systemerne, har indgået og forlænget kontrakterne mange gange uden først at få afklaret, om de var omfattet af udbudsreglernes undtagelsesbestemmelser, eller om de skulle udbydes,« skriver Rigsrevisionen, som klandrer Skat, Rigspolitiet og Domstolsstyrelsen for ikke at sørge for, at reglerne om EU-udbud bliver overholdt, så man nedbringer sin afhængighed af bestemte leverandører.

Rigsrevisionen noterer sig endvidere, at »problemet med manglende udbud af større kontrakter om IT-drift og -vedligeholdelse har været kendt i mange år, og Finansministeriet og Folketinget er bl.a. via aktstykker (orienteringsskrivelser, red.) blevet orienteret om problemet, særligt på Skats område«. Problemer har imidlertid været, at »det har været meget svært og økonomisk uhensigtsmæssigt at skaffe tilstrækkelig systemdokumentation til, at de kunne udbydes«, hedder det i rapporten.

Udbud sparer penge

Statsrevisorerne kræver en opstramning.

»Udbudsegnede opgaver i staten skal med passende mellemrum sendes i udbud eller på anden måde markedsvurderes. Hensigten er bl.a., at der ved offentlige indkøb opnås bedst mulig udnyttelse af offentlige midler gennem effektiv konkurrence,« skriver de i deres bemærkninger til undersøgelsen.

Dog får de 28 institutioner, der er blevet undersøgt, samtidig ros, fordi de nyeste kontrakter »har tilstræbt at sikre uafhængighed og mulighed for at skifte leverandør«.

Læs mere: Hent Rigsrevisionens beretning om statens udbud af IT-drift og -vedligeholdelse (i PDF-format)