Statoil venter lavere investeringer i Johan Sverdrup

Oliegiganten Statoil har udsendt et opdateret og foreløbigt estimat for investeringerne til første fase i udbygningen af det store Johan Sverdrup-oliefelt i Norge, som foregår sammen med en række partnere - herunder Maersk Oil.

Læs mere
Fold sammen

Det skriver norske TDN Finans med henvisning til en meddelelse fra Statoil.

Estimatet viser en nedgang i investeringsomkostningerne og kommer som følge af en positiv markedsreaktion på kontrakter samt indkøbsordrer, skriver TDN Finans.

I en tidligere plan for udbygning og drift af feltet blev det anslået, at investeringsomkostningerne ville ende på nominelt 123 mia. norske kr., svarende 117 mia. norske kroner i nutidsværdi. Ifølge det nye opdaterede estimat ventes investeringsomkostningerne at blive på nominelt 114 mia. kr., eller 9 mia. norske kr. mindre end tidligere estimeret.

Det er tidligere meldt ud, at Maersk Oil står til en ejerandel på 8,44 pct. af feltet. De andre partnere er Statoil med 40,03 pct., mens Lundin Petroleum har 22,6 pct., og det norske statsejede Petoro har 17,36 pct.

Målt på den fordeling kan Maersk Oil se frem til en regning, som er omkring 750 mio. norske kr. lavere. Den lyder nu omkring 9,62 mia. norske kr. baseret på det opdaterede estimat.

Ifølge Thomas Aarrestad, der følger Statoil som aktieanalytiker hos finanshuset Pareto, er de varslede besparelser dog ikke værd at løfte hatten for. Han fortæller til det norske medie e24, at besparelserne ligger under det forventede.

- Der har været en stor forventning i markedet om en reduktion, og vi tror, at forventningerne til en reduktion lå i intervallet 10-20 pct., så den nye prognose er lidt skuffende, skriver han i en kommentar ifølge e24.

Han noterer dog samtidig, at der kan være udsigt til en yderligere beskæring i investeringsplanerne, da en del af de første kontrakter, som blev tildelt på feltet, ikke fuldt ud afspejler den nedtur, man har set i olieserviceindustrien det seneste år.

Efter planen ventes oliefeltet at levere den første olie i slutningen af 2019.