Statoil tjener penge trods krise

Siden 2007 har Statoil på fuldt tryk pumpet naturgas op fra Snøhvit-feltet, 130 km nordvest for Hammerfest. Trods krise er virksomheden en meget lønsom forretning, siger produktionschef.

Hammerfest i Finnmarken med 10.000 indbyggere er hjemsted for de første olie- og gasoperationer i Barentshavet. Det mest synlige bevis ser man på øen Melkøya i Hammerfest. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUIDO BERGMANN/POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hammerfest i Finnmarken med 10.000 indbyggere er hjemsted for de første olie- og gasoperationer i Barentshavet. Det mest synlige bevis ser man på øen Melkøya i Hammerfest.

Siden 2007 har Statoil på fuldt tryk pumpet naturgas op fra Snøhvit-feltet i Barentshavet, 130 km nordvest for byen, ind til øen Melkøya. Det sker gennem en underjordisk rørledning ind til et stort land-anlæg på øen, der producerer flydende såkaldt LNG-gas.

Hver femte eller sjette dag sejler et LNG-tankskib af sted fra Melkøya. Det er fuldt lastet med flydende gas til markeder i Europa og andre steder i verden.

»Snøhvit og LNG-fabrikken er en meget lønsom forretning. Jeg vil ikke kalde det en guldkalv, men Snøhvit er et af de felter, hvor Statoil tjener gode penge trods lave olie- og gaspriser. Foreløbig venter vi at være her frem til 2050«.

Det siger Knut Gjertsen, produktionschef på Hammerfest LNG, mens han forklarer en gruppe europæiske og amerikanske journalister og filmproducenter om Statoils arktiske aktiviteter i Hammerfest.

Snøhvit-feltet og LNG-fabrikken er den største arbejdsgiver i Hammerfest. Den gamle fiskerby er blomstret op og fortsætter sin fantastiske økonomiske fremgang i modsætning til bl.a. det hårdt ramte Stavanger-område. Her er der massefyringer i olie- og gasindustrien. Industrien har i løbet af et år mistet 30.000 arbejdspladser på landsplan.