Statoil stormer forbi Dong med nye havmøller

Dong Energys tid som teknologisk frontløber inden for havvind kan være forbi. I kulissen truer Statoil med en helt ny generation af havmøller med stort markedspotentiale, vurderer flere eksperter.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann

Imens Dong Energy har markedsført sig selv som verdens førende selskab inden for havvind, er norske Statoil i al stilhed i gang med at overtage rollen som ny vindpioner.

Det skriver dagbladet Børsen.

Statoil har for tiden medvind i Skotland, hvor selskabet skal stå for at producere verdens første flydende havvindmøllepark.

- Slutspillet inden for havvind er formentligt flydende vind. Det ved vi om ti år, siger Stephen Bull, chef for Statoils enhed for bæredygtig energi, til dagbladet Børsen.

Flere eksperter spår en stor fremtid for den nye teknologi. Blandt andet vurderer chef for Rambølls vinddivision, Tim Fischer, og udviklingschef hos Siemens, Henrik Stiesdal, at den nye teknologi vil være konkurrencedygtig til de fastforankrede havmøller inden for blot fem år.

Hos Dong Energy har man fået øjnene op for den nye teknologi, der ifølge strategichef Martin Neubert kan åbne nye markeder, som ikke er egnet til faste fundamenter. Dog har Dong ingen planer om at satse på den front.