Statoil giver ikke slip på Arktis

Det norske olieselskab holder fast i olie- og gasefterforskningen i Det Arktiske Hav på trods af den senere tids tilbageslag og oliefirmaet Totals advarsel mod at bore i naturfølsomme områder.

Det norske olieselskab Statoil holder sig ikke fra at udforske Det Arktiske Hav. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oeyvind Hagen / HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke mere end en uge siden, at direktøren for det franske olieselskab Total S.A. gik ud med en advarsel om at bore i det Arktiske Hav og andre naturfølsomme områder. Risikoen for udslip er simpelthen for stor, var hans argument.

Nu melder norske Statoil ud, at de fortsat holder fast i deres olie- og gasefterforskning i Det Arktiske Hav på trods af ovenstående advarsel og den senere tids tilbageslag. Det skriver Financial Times.

Olieselskabet proklamerede for nylig, at de ikke ville udvide omfanget af gasudvindinger i et stort naturligt gasområde i Det Arktiske Hav. De besluttede, at trods tidligere øgede estimater, så var der ikke nok gas til at retfærdiggøre en udvidelse af gasudvindingen i området.

Tilbagegangen er ikke kun gældende for Statoil og dets partnere, men adskillige andre olieselskaber. Flere gange har de måttet indstille eller udskyde at udvinde gas eller olie i områderne, efter at de har kastet millioner af kroner efter projektet.

Statoil er dog fast besluttet på stadig at holde fast i olie- og gasefterforskningen trods tilbageslagene. Det skriver Financial Times.

”Vi tror på, at Arktis indeholder en enorm mængde ressourcer. Vores tilgang til boringer i området sker skridt for skridt. Men vi har ikke ændret vores tilgang til Arktis og boringer der,” siger Statoil.

Studier fra 2008 lavet af US Geological Survey viser, at Arktisk gemmer på lidt over en femtedel af verdens uopdagede oile- og gasressourser. Som isen smelter, bliver området også langt mere tilgængeligt for de store olieselskaber, der dog stadig har den vilde naturs kæmpeisbjerge, storme og hård kulde at kæmpe imod.