Statkraft opgiver alle vindprojekter i Norden

Det norske energiselskab Statkraft skrinlægger helt sin satsning på etablering af vindmølleparker i Norden.

Foto: Jorgen True.
Læs mere
Fold sammen

Det oplyste selskabet ifølge Energiwatch på et pressemøde, efter at selskabet torsdag morgen oplyste, at det havde opgivet etablering af vindprojekter i Midtnorge med en samlet kapacitet på 1000 megawatt. Kun projekter, der er tæt på at kunne færdiggøres, bliver afsluttet.

- De lave elpriser i Norden har ændret afgørende på de forudsætninger, som vi lagde til grund for vores investeringer i landvind. Vi har haft et stærkt ønske om at gennemføre projekterne, mange ansatte i Statkraft har lagt meget hårdt arbejde i det, og politiske har vi oplevet stor lydhørhed. Men vi må bare erkende, at der så langt vi kan se, er udsigt til lave elpriser i Norden, hvilket gør, at projekterne ikke længere er rentable, sagde Christian Rynning-Tønnesen, koncernchef i Statkraft, ifølge Energiwatch.

Udover de 1000 megawatt, der opgives i Norge, og som Vestas var udpeget som foretrukken leverandør til, skrinlægges dermed yderligere to svenske vindprojekter, Bodhögarna og Björkvattnet, der var planlagt med en kapacitet på henholdsvis 200 og 90 megawatt.

- Vi må konstatere, at der er et overudbud af strøm på det nordiske marked, og de forudsætninger, vi har haft for projekterne i Midtnorge, er også gældende i vores øvrige nordiske projekter. Vi ser ingen lønsomhed i projekterne under de nuværende markedspriser, og intet tyder på, at prisen på el skal stige i Norden i den nærmeste fremtid, sagde Christian Rynning-Tønnesen endvidere.

Hvis forudsætningerne ændrer sig kan projekterne dog blive genoplivet, men Statkraft-chefen er skeptisk.

- Vi har som sagt lagt et stort forarbejde i projekterne, og det arbejde er jo lige så gyldigt også i fremtiden. Så selvfølgelig ville vi kunne vende tilbage til projekterne, hvis forudsætningerne i markedet ændrer sig væsentligt. Jeg må bare sige, at det tror jeg ikke selv på, vil ske, sagde han ifølge Energiwatch.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk