Statens venturefond tror på ny storhedstid

Det knirker i maskinrummet hos den danske venturebranche, der endnu ikke kan fungere uden statslige støttekroner og vise solide tal på bundlinjen. Men bedre tider er i sigte.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske venturemarked, hvor fonde med risikovillig kapital investerer i håbefulde iværksættere og deres virksomheder, har haft kedelige kår.

Alligevel vurderer Vækstfonden, at venturefonden har en stor fremtid – men erkender, at det ikke har fungeret godt indtil videre.

De investerede milliarder fra de danske venturefonde kommer sjældent tilbage til investorerne, og det afskrækker nye venturefonde fra at kaste sig over markedet og være med til at udvikle håbefulde opstartsvirksomheder. Derfor oprettede staten i starten af det nye årtusind Vækstfonden, som hjælper med at udvikle venturemarkedet gennem statslige låne- og kautionsordninger.

Det er, selv om flere eksperter dømmer det europæiske venturemarked ude.

Den britiske ventureekspert og underviser på Cass Business School i London Guy Fraser-Sampson har bl.a. beskrevet Europas venturemarked som en syg patient – kun holdt i live af en respirator, som han opfordrede til at slukke for. Det europæiske venturemarked ville ikke komme i nærheden af det amerikanske, som var med til at grundlægge det sagnomspundne Silicon Valley og virksomheder som Google og Facebook.

Men hos Vækstfonden har man ikke i sinde at slukke for nogen respirator. Slet ikke.

Her følger man konstant det danske venturemarked, når analytikere indsamler viden om aktiviteten på venturemarkedet. Og der er et stort potentiale i sigte. Derfor forsøger Vækstfonden at skubbe gang i markedet via offentlige støttekroner. Når en dansk venturefond f.eks. skyder to mio. i en blomstrende virksomhed, så lægger Vækstfonden to mio. oveni.

»Det er en branche i udvikling, som kommer fra et noget fragmenteret udgangspunkt i starten af nullerne, der bedst kendetegnes som en bobleperiode, hvor en masse fonde blev rejst. Der blev investeret i en masse selskaber, som efter krakket i 2001 viste sig ikke at være bæredygtige,« fortæller Martin Vang, vicedirektør i Vækstfonden.

Alligevel karakteriserer han venturemarkedet som værende i en rivende udvikling i løbet af 00erne. Bl.a. har de virksomheder, som Vækstfonden havde medfinansieret siden 2001, og som stadig var aktive ved udgangen af 2012, i dag omkring 20.000 ansatte.

Samtidig er den samlede investeringsaktivitet blandt investorerne steget på det danske venturemarked. I 2011 inviterede man godt 1,72 mia. kr., mens tallet året efter steg 20 pct. og kravlede op på 2,06 mia. kr.

»Men i Danmark mangler vi stadig at se de helt store venturesucceser, hvor venturefonde leverer et meget tilfredsstillende afkast til investorerne, ligesom man oplever det i USA med de store teknologivirksomheder som f.eks. Google. Den type succeser har vi ikke haft i Europa,« siger Martin Vang.

Alene ud fra den tilgængelige venturekapital og fonde, der er til rådighed på det danske marked, betegner han venturebranchen herhjemme for at være sund. Men eftersom virksomhederne endnu ikke har leveret solide bundlinjetal, får det flere fonde til at holde på den risikovillige kapital.

Men det vender snart, vurderer en optimistisk Martin Vagn og fortæller, at Vækstfonden har nogle interessante virksomheder i folden, som de har investeret i, og som har gode forudsætninger for at udvikle sig.

»Vi skal ikke bare slukke for respiratoren, når der er så mange spændende virksomheder på vej. Vi skal huske, at det er en branche, der meget ung. Det kan sagtens tage 20-30 år at udvikle og skabe et økosystem af venturefonde. Venturefondenes storhedstid er på vej,« siger han.

Vækstfonden har løbende fået en gradvis større rolle, og Folketinget har flere gange besluttet at give fonden mulighed for at øge kautioner og lånerammer til SMVer. Berlingske Business kunne tidligere på ugen fortælle, at regeringen, Venstre, Liberal Alliance og de Konservative netop har besluttet at fremskynde en ny låneordning for iværksættere i Vækstfonden. De nye vækstlån for iværksættere er tiltænkt helt unge virksomheder, der allerede har produkter og et kundegrundlag, men som ikke kan skaffe almindelig bankfinansiering.