Statens topadvokat truet med Advokatnævnet i Capinordic-sag

Capinordic-direktør truede Finansiel Stabilitets advokat Carsten Fode med advokaternes domstol, hvis Fode førte erstatningssag mod ham. Derefter tog Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten over.

Carsten Fode. ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flemming Krogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først agerede Carsten Fode uvildig undersøgende advokat over for Henrik Juul, som tidligere var direktør for den krakkede Capinordic Bank – så smækkede Fode pludselig et erstatningskrav på 400 mio. kr. på bordet, og det er i strid med god advokatskik, mener Henrik Juul og hans advokat.

Sådan lyder Capinordic-folkenes version af forløbet i månederne efter Capinordic Banks konkurs i begyndelsen af 2010, hvor det statslige oprydningsselskab Finansiel Stabilitet overtog banken og bad partner i Kromann Reumert Carsten Fode undersøge begivenhederne, der ledte frem til konkursen.

Carsten Fode tog kontakt til en række medarbejdere i Capinordic Bank, herunder bankens direktør frem til januar 2010, Henrik Juul, som indvilgede i at bistå ham:

»Jeg fik den opfattelse, at Carsten Fode var en uvildig advokat, som ønskede at komme til bunds i sagen. Carsten Fode tilkendegav på intet tidspunkt, at han kunne komme til at føre erstatningssag mod mig. Fode fik dermed en række oplysninger, som han ikke ville have fået, hvis han havde fortalt, at oplysningerne blev indhentet med henblik på at anlægge sag mod mig,« siger Henrik Juul.

Den tidligere Capinordic Bank-direktør deltog derfor i to interview-møder med Carsten Fode, og Henrik Juul gav advokaten adgang til sin mailboks. Stor var Henrik Juuls overraskelse derfor, da han modtog et såkaldt krævebrev fra Carsten Fode, der på vegne af Finansiel Stabilitet krævede en erstatning på 400 mio. kr. af Henrik Juul og to af bankens tidligere bestyrelsesmedlemmer, Lasse Lindblad og Claus Ørskov.

At Henrik Juul følte sig taget ved næsen er ikke så mærkeligt, vurderede hans daværende advokat, Georg Lett fra Lett Advokatfirma. Det var i strid med god advokatskik, at Carsten Fode først optrådte som uvildig advokat for bagefter at føre erstatningssag mod Henrik Juul, konkluderede advokat Lett:

»Jeg vil derfor opfordre dig til at fralægge dig hvervet som Finansieringsselskabets advokat i erstatningssagen. Såfremt du indgiver stævningen mod Henrik Juul på Finansieringsselskabets vegne, agter jeg at indgive klage over din adfærd til advokatnævnet,« skrev Georg Lett til Carsten Fode i september 2010 og fortsatte med følgende salve:

»Det er uklart, om det hele tiden har været tanken, at du skulle føre erstatningssagen, såfremt Finansieringsselskabet vurderede, at der var grundlag for erstatningskrav, men såfremt dette er tilfældet, burde du fra start have flaget denne dobbeltrolle,« skrev Georg Lett og fortsatte:

»Såfremt du først har fået hvervet med at føre erstatningssagen efter afslutningen af advokatundersøgelsen, er det min opfattelse, at du vil være inhabil ved påtagelsen af hvervet, fordi du som uvildig undersøger har haft adgang til oplysninger, som du ville være afskåret fra at få i rollen som advokat for Finansieringsselskabet.«

Henrik Juul og Georg Lett fik ikke svar på brevet, men i december 2010 modtog Henrik Juul en stævning på vegne af Finansiel Stabilitet – ikke fra Carsten Fode – men fra advokat Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten.

»Jeg har aldrig fået nogen forklaring på, at det pludselig var Boris Frederiksen, der skulle føre erstatningssagen mod mig, så jeg ved ikke, om det var Georg Letts brev, der betød, at Kammeradvokaten blev sat ind,« siger Henrik Juul.

Berlingske har bedt Carsten Fode opklare spørgsmålet, men han er ikke vendt tilbage. Heller ikke Finansiel Stabilitet er behjælpelig. Vicedirektør Marianne Simonsen siger, at det statslige oprydningsselskab ikke ønsker at oplyse yderligere om sagen.