Statens Serum Institut fik kæmpe underskud i 2015

Mens vaccinedelen af Statens Serum Institut venter på en køber, trak den instituttets samlede resultat for 2015 i minus med et trecifret millionbeløb.

Statens Serum Institut giver underskud, og vaccineproduktionen har været sat til salg uden held et par år. Foto: Kasper Palsnov Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først gik det langsomt, så hurtigere og så stejlt ned ad bakke for Statens Serum Institut. I hvert fald hvis man ser på den statsejede medicinalmastodonts økonomiske resultater.

Tager man resultaterne for 2013 og 2014 og lægger dem til de seneste tal for 2015, har Statens Serum Institut (SSI) et minus på en lille halv milliard kroner. Og 2015 trækker for: I det forgangne år kan SSI således sætte to streger under 279,5 mio. kr. med rød kuglepen, viser tal fra Sundhedsministeriet.

Som navnet fortæller, er Statens Serum Institut ejet af staten og har i flere end 100 år haft til opgave at sikre et dansk beredskab over for smitsomme sygdomme. Men over år er SSI også blevet en stor spiller hvad angår både forskning og produktion af bl.a. vacciner.

Ud over at distribuere vacciner mod polio, stivkrampe, difteri og kighoste samt børnevacciner til det danske sundhedsvæsen, sælger SSI vacciner på det det internationale marked på almindelige markedsvilkår.

De seneste års underskud kan især føres tilbage til dette vaccinesalg, der i flere år har været et smertensbarn ude bag de hvide mure i hovedsædet på Amager.

I 2014 lød underskuddet på knap 134 mio. kr., mens et underskud i omegnen af 262 mio. kr. kan henføres til den del af butikken i 2015.

I begyndelsen af 2014 besluttede regeringen da også at sælge bl.a. vaccineproduktionen fra, da den blev vurderet både unødvendig og urentabel.

Andre lande taber også penge

Underskuddet skyldes de produktionsproblemer, som har ramt vaccineproduktionen. Det skyldes såvel nedbrud af apparatur som en betydelig personaleomsætning og vanskelighed med at tiltrække kvalificeret personale i salgssituationen. Det et især gået hårdt ud over eksporten af vacciner, fortæller direktør hos SSI, Nils Strandberg Pedersen.

»De har heller ikke i andre lande kunnet køre de nationale produktioner uden at tabe penge på det, for man skal være en meget stor vaccineproducent for at tjene penge,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Mens sundhedsminister Sophie Løhde ikke ønsker at udtale sig om underskuddet, kalder Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, det »et stort beløb«.

»Politisk forholder jeg mig til, at Statens Serum Institut har en række veldefinerede funktioner, og at vi politisk er blevet enige om, at der ikke er nogen grund til at opretholde en national vaccineproduktion. Det er politisk kendt, at Statens Serum Instituts vaccineproduktion har været inde i nogle problemer med produktionen af enkelte vacciner. Det er ekstremt kompliceret at producere vacciner,« siger Flemming Møller Mortensen.

Pengeindsprøjtning

Underskuddet havde i 2015 en størrelse, der i december fik Sundhedsministeriet til at bede Folketingets Finansudvalg om tilslutning til en bevillingstilførsel på 159,2 mio. kr. via et såkaldt aktstykke, da driftsunderskuddet ikke må overstige ti pct. af de samlede udgifter hos SSI.

Det tiltrådte finansudvalget i december.