Staten til banker: Hit nu med de landbrugslån

Landbrugets Finansieringsbank, som åbnede dørene i oktober, er nu på turné rundt i landet for at overbevise mindre konkurstruede banker om, at den kan overtage deres udlån til landbruget.

Den delvist statsejede bank, Landbrugets Finansieringsbank, vil gerne have flere kunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sjældent, at staten ligefrem beder om at overtage banklån. Men det er indirekte tilfældet, når Jesper Lyhne, der er administrerende direktør i Landbrugets Finansieringsbank, i øjeblikket tager på turné rundt i landets banker for at forklare dem, hvad han kan tilbyde.

"I nogle tilfælde ringer jeg og spørger, om jeg må komme forbi og i andre tilfælde er jeg blevet kontaktet af dem," siger Jesper Lyhne.

På besøg i syv banker

Han har i øjeblikket været på besøg i syv banker, og regner med at skulle tale med yderligere over 20 bankdirektører. Budskabet er, at Landbrugets Finansieringsbank kan hjælpe banker, der kæmper med store porteføljer med udlån til landbruget.

"Vi kan måske bidrage til, at nogle af de her banker med en høj landbrugseksponering ikke kommer i klemme," siger han til Business.dk.

Vedtaget som del af udviklingspakke

Landbrugets Finansieringsbank er ejet af staten, den finansielle sektor og Landbrug og Fødevarer i forening og blev vedtaget i foråret som en del af en bankpakke, den såkaldte Udviklingspakke.

Meningen var, at banken skulle overtage en række mindre nødlidende bankers udlån til landbruget. Det blev set som en ideel situation både for bankerne, der så fik nedbragt deres balancer og risici, men også for landmændene, som sandsynligvis ville få nemmere adgang til lån.

Begrænset interesse

Den nye statsbank slog dørene op i midten af oktober og havde forventet at begynde at behandle de første lån i slutningen af året. Men indtil videre har ikke én eneste bank slået til.

Jesper Lyhne peger selv på, at bankerne er tilbageholdende, fordi de er usikre på, hvordan det konkret kommer til at fungere, når de skiller sig af med deres landbrugskunder og afleverer dem i den nye bank.

Det sker nemlig efter en ny model, hvor Landbrugets Finansieringsbank, når den overtager en landbrugskunde, udsteder en obligation til banken på 85 procent af lånets værdi. De sidste 15 procent bliver udstedt i form af et gældsbrev.

"Så hvis vi får tab på de her lån, så river vi gældsbrevet i stykker og så er de penge tabt for banken," siger han og fortsætter:

"Selve modellen er meget kompliceret. Den har været forklaret, men der er ofte et behov hos bankdirektørerne for på tomandshånd at forstå, hvordan den virker og hvad den vil betyde for deres bank," siger han.

Noget får den nybeslåede bankdirektør dog at se til. Landbruget Finansieringsbank kommer til at overtage omkring 80 landbrugslån fra Finansiel Stabilitet. Derudover vil den fokusere på situationer, hvor landmænd skal i gang med et generationsskifte eller nye investeringer og derfor har brug for ekstra finansiering.

Ikke et problem at være opsøgende

Der er måske nogle, der vil være kritiske overfor, at en bank - der er delvis ejet af staten - på den her måde aktivt går ud og opfordrer bankerne til at overveje den her mulighed f?

"Staten er jo mindretalsaktionær og har kun skudt 75 millioner ud af den samlede 230 millioner kroner, og det svarer til de lån, vi overtager fra Finansiel Stabilitet. Så den kritik kan jeg slet ikke se har noget på sig," siger Jesper Lyhne.

Han slår samtidig fast, at han vil være kræsen i forhold til, hvilke landmænd han lukker ind i varmen. Ansøgere til banken skal opfylde en række kriterier i forhold til produktivitet og pengestrømme.