Staten scorer DONG-milliarder: »De skal i statskassen«

Det er ikke bare Goldman Sachs, der skimter en milliardgevinst forude med den kommende børsnotering af DONG. Også staten kan se frem til en håndfuld milliarder i provenu af aktiesalget, der dog ikke bliver skudt i skattelettelser, kampfly eller mere velfærd, lyder det fra V og K.

Det er ikke bare Goldman Sachs, der skimte en milliardgevinst forude med den kommende børsnotering af DONG. Også Staten kan se frem til en håndfuld milliarder i provenu af aktiesalget, der dog ikke bliver skudt i skattelettelser, kampfly eller mere velfærd, lyder det fra V og K. (Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når man taler om salget af energikæmpen DONG, falder snakken nok for mange på den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der ved børsnoteringen 9. juni står til at kunne indløse en pæn milliardgevinst.

Men den danske stat kan også regne med en håndfuld milliarder, når børsnoteringen gennemføres. Her nedbringer staten sin nuværende ejerandel på 58,8 procent med 8,7 procentpoint.

I børsprospektet fremgår det, at værdien af DONG skønnes at ligge mellem 83,5 og 106,5 milliarder kroner.

Dermed vil staten ved noteringen kunne få op mod 5,45 milliard kroner i kassen, hvis man antager, at alle 8,7 procent sælges.

Selv om nyanskaffelse af kampfly, ændring af PSO-afgiften og ønske om skattelettelser efterlader milliardregninger, kommer DONG-pengene ikke til at blive brugt, fastslår både Venstre og de Konservative.

»De skal i statskassen og konsolidere vores økonomi. Det er vi enige om i forligskredsen,« siger de Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen (K) til Berlingske Business.

Spørgsmål: Det kunne jo give råderum til at lette grundskylden eller give plads til et ekstra kampfly. Hvorfor ikke det?
»Det ligger fast i forliget, så det bliver det ikke til. De kommer i kassen trygt og godt,« siger han.

Samme toner kommer fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der udtaler sig til nyhedsbureauet Ritzau:

»Pengene skal sådan set ikke bruges til noget. Vi har et ejerskab, og nu har vi pengene, hvor vi tidligere havde aktierne,« siger han.

Begge partier henviser til den aftale, der blev lavet om børsnoteringen af et flertal i Folketinget tilbage i 2004, og som blev bekræftet igen i september af Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, SF og De Radikale. Ifølge den skal provenuet blive i statskassen.

DONG ejes i øjeblikket af den danske stat med 58,8 pct.. New Energy Investment, der er kontrolleret af Goldman Sachs, har 17,9 pct. af ejerandelen. SEAS-NVE Holding A/S holder 10,8 pct., mens ATP har en ejerandel på 4,9 pct. og øvrige aktionærer 7,6 pct.

Goldman Sachs ejerandel er lige som statens blevet meget mere værd ifølge børsprospektet.

Antager man den højeste værdisættelse vil det betyde, at Goldman Sachs nuværende aktiepost på knap otte milliarder forvandles til godt 19 milliarder kroner, viser Berlingske Business' beregninger på baggrund af prospektet. Med den laveste værdiansættelse vil den amerikanske investeringsbanks aktiepost få en værdi af knap 15 milliarder kroner.