Staten sælger fra til kapitalfond for kvart mia. kr.

Den danske stat sælger nu en del af Statens Serum Institut fra. Køberen er kapitalfonden Adelis, der betaler ca. 250 mio. kr. for diagnosefabrikken i Hillerød. Det sker efter en lang og omtumlet salgsproces.

ARKIVFOTO: Statens Serum Institut. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kasper Palsnov
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To år skulle det tage, før staten lykkedes med at sælge bare en del af sin vaccineproduktion fra. Det stærkt underskudsgivende Statens Serum Institut blev sat til salg af daværende sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i 2014, men salget viste sig ikke så let som først antaget.

Nu er der endelig fundet en køber til statens fabrik i Hillerød, SSI Diagnostica, mens den store del af Seruminstituttet, som indeholder produktionen af børnevacciner, endnu ikke er blevet solgt. Køberen til diagnostica-fabrikken er kapitalfonden Adelis, der betaler omkring en kvart mia. kr. for fabrikken, der beskæftiger ca. 90 medarbejdere og omsætter for ca.150 mio. kr. om året.

Statens Serum Institut, som er en statsvirksomhed under Sundheds- og Ældreministeriet, har rødder tilbage til 1902, og gennem de seneste tre år har insituttet kostet staten et tab på en halv mia. kr. Transaktionen vil omdanne SSI Diagnostica til et uafhængigt privatejet selskab.

»Vi er meget imponerede over den ekspertise inden for research, produkter og produktion, som SSI Diagnostica har udviklet gennem årene, og med virksomhedens unikke markedsposition ser vi gode vækstmuligheder på tværs af alle forretningsområderne,« siger Steffen Thomsen, der er partner i Adelis og ansvarlig for kapitalfondens danske investeringer.

Kapitalfonden vil investere yderligere i den danske fabrik og på sigt også gerne udvide produktionen i det nordlige Sjælland.

»Vi sætter stor pris på SSI Diagnosticas kerneværdier og danske fundament. Vi vil investere i virksomheden, opretholde dens nuværende aktiviteter i Danmark og udvide disse i takt med, at virksomheden vokser,« siger Steffen Thomsen.

Mens Seruminstittutets vaccinefabrik blandt andet producerer børnevacciner mod polio og kighoste, producerer Diagnostica-fabrikken i Hillerød bl. a. antistoffer mod salmonella og streptokokker samt forskelligt prøvetagningsudstyr som eksempelvis podepinde.

Salget kommer efter et utraditionelt forløb, hvor salget har trukket gevaldigt ud, og der har været uro blandt medarbejderne, som tidligere beskrevet i Berlingske. Det fik i slutningen af februar tillidsmand Helle Høgh Busted, SSI Diagnostica, til at kritisere seruminstituttets ledelse.

»Der er megen uro blandt vores medarbejdere som følge af det, vi ser som misinformation fra ledelsens side i denne salgsproces. Vi føler ikke, at ledelsen tager hånd om det særligt elegant, eller at de holder medarbejderne ordentligt orienteret i en sag, som er meget følsom, og som handler om medarbejdernes fremtid,« sagde Helle Høgh Busted til Berlingske 25. februar.

Opkøbet af SSI Diagnostica er Adelis’ tredje danske investering siden etableringen for to og et halvt år siden. I februar 2014 købte Adelis NGI A/S, den danske producent af hygiejniske maskinsko, og senere samme år investerede Adelis i Green Team Group A/S, som er Europas førende producent og distributør af juletræer.

I forbindelse med overgangen til Adelis’ ejerskab udpeges Stig Løkke Pedersen, der har en fortid som kommerciel direktør i Lundbeck, som ny formand for bestyrelsen SSI Diagnostica.