Staten malker telebranchen

Trods alle løfter om ikke at malke de danske teleselskaber for nye milliarder bliver det alligevel resultatet af auktionen over det kommende supermobilnet. Alle ville nemlig sikre sig motorvejen.

Den officielle pris er fortsat hemmelig, men flere kilder taler om en milliardregning til teleselskaberne for at få del i det kommende supermobilnet i Danmark. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Risikoen for at stå tilbage med landevejen i stedet for motorvejen har fået de danske teleselskaber til at overbyde hinanden, så statskassen står til en milliardgevinst, selv om der var lagt op til »blot« at få 20 millioner kroner i kassen.

Flere kilder, som Business.dk har talt med, forventer, at det kommer til at koste TDC, Telenor, Telia og »3« sammenlagt et par milliarder kroner at erhverve sig retten til i de næste 20 år at drive supermobilnet i Danmark. Og dermed ender statskassen med at malke teleselskaberne for de penge, som ellers kunne investeres i hurtig udbygning - præcis, hvad politikerne havde lovet ikke at gøre.

Vil ikke malke

»Meningen er jo ikke at malke telebranchen, for hvis vi hev to milliarder kroner ud af teleselskaberne, ville der ikke være så meget tilbage at investere,« sagde Venstres teleordfører, Torsten Schack Pedersen, ellers til Berlingske Business i juni 2009.

De konkrete priser på det kommende supermobilnet afsløres først på mandag af IT- og Telestyrelsen, Danmarks øverste telemyndighed, som står for auktionen. IT- og Telestyrelsen har fået prisen presset op ved at sælge licenserne i - populært sagt - tre hele og en halv pakke mobilfrekvenser.

TDC, Telia og Telenor fik den store pakke, »3« køber den lille.

Pres på fra hovedkontoret

»Vi har fået den maksimale portion og har dermed vundet 4G-licensen - for man vinder eller taber jo på en auktion,« sagde Telias administrerende direktør, Jesper Brøckner, i går, da Business.dk talte med ham.

Han skulle have den store pakke i hus til 4G-mobilnettet (eller LTE, som teknikerne mere korrekt vil kalde det kommende net). Det var der pres på fra hovedkontoret i Stockholm.

»Telia var først i verden med 4G, da vi åbnede i Oslo og Stockholm før nytår. Derfor var det så vigtigt for os også i Danmark at kunne være med. Der sker jo en eksplosion i dataforbruget, og kunderne rejser rundt. Der er forskel på en tosporet motorvej og en landevej. Man kan godt køre hurtigt på en landevej, men det er farligt og ikke så behageligt,« siger Telia-direktøren.

TDC: En hjørnesten

TDCs koncernchef, Henrik Poulsen, understregede over for Business.dk, at »LTE er en af hjørnestenene i den strategi, som vi har lagt frem mod 2020. Derfor krævede det, at vi fik den fulde pakke, for halvt frekvensspektrum giver kun den halve kapacitet, og vi vil være hurtigst og bedst.«

Tilsvarende med Telenor:

»Det er vigtigt, fordi den fulde pakke kan køre med højere hastigheder, og vi vil være absolut førende på mobilt bredbånd,« sagde administrerende direktør Henrik Clausen.

Oplæg: lidt under 20 millioner

De har derfor alle haft den store tegnebog fremme for at sikre sig - selv om ingen af dem ønsker af kommentere prisens størrelse.
IT- og Telestyrelsen havde lagt op til et lavt prisniveau.

»Hvis alt bliver solgt - og det håber vi da, for vi har designet auktionen for at få afsat så mange frekvenser som muligt - vil der som minimum komme lidt under 20 millioner kroner i statskassen. Og vi vil meget nødig ligge inde med noget bagefter. Men bydes der på flere frekvenser, end vi har, hæver vi løbende prisen på auktionen, indtil de er afsat,« sagde Finn Petersen, vicedirektør i IT- og Telestyrelsen, til Berlingske Business, da auktionen blev indledt i februar.

Da licenserne til det nuværende 3G-mobilnet blev auktioneret, endte teleselskaberne med hver årligt at skulle betale 71,2 millioner kroner frem til og med 2011 oven i selve grundprisen. Da Telenor - dengang Sonofon - i 2005 købte den licens, som blev ledig, da Telia købte Orange, endte Sonofon med at betale 100 millioner kroner i overpris, i alt 533 millioner kroner. Sonofon viste sig at være eneste byder og havde med vilje den store tegnebog fremme for at være sikker på ikke at blive hægtet af.