Staten køber ind med hovedet under armen

Indkøbsbrøler. Statens institutioner er skræmmende dårlige til at holde omkostningerne nede, når der købes ind til arbejdspladserne, viser en ny rapport fra Rigsrevisionen.

De statslige institutioner betaler op til 42 procent mere for varer og tjenesteydelser end nødvendigt, konkluderer en dugfrisk rapport fra Rigsrevisionen. Når statens medarbejde går på shopping, bliver der tilsyneladende ikke skelet til prisen. I hvert fald er den gennemsnitlige pris på varer og tjenesteydelser langt højere, end hvis indkøberne havde anvendt rammekontrakten med købsforpligtelse fra Staten og Kommunernes Indkøbs Service A/S (SKI A/S).

Galt over det heleRigsrevisionen er gået på opdagelse i statens indkøbsforhold, og resultatet viser at den er gal over hele linien. Hvad enten det drejer sig om blækpatroner, toiletpapir eller hotelopholder, betaler staten langt mere for varerne end nødvendigt. I gennemsnit betaler myndighederne mellem 17 og 42 procent mere, end hvis de havde anvendt SKI A/S´ rammekontrakt. Og med et samlet indkøb for mere end 24 mia. kroner årligt, er der rigtig mange penge at spare ved at udarbejde en ordentlig indkøbspolitik.