Staten køber gaskæmpe for 1,8 milliarder

I et opkøb til over 1,8 milliarder kroner har det statsejede Energinet netop købt landets største naturgasselskab, HMN.

Det statsejede selskab, Energinet, køber det store naturgasselskab HMN for mere end 1,8 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Midt i omstridt salg af Ørsteds elforretning, Radius, der omfatter titusindvis af københavnske elkunder, køber staten nu Danmarks største naturgasselskab, HMN, i en handel til mere end 1,8 milliarder kroner.

Den store aftale blev underskrevet fredag og betyder, at det statsejede Energinet køber HMN's gasnet i Nord- og Midtjylland, i hovedstadsområdet samt i Nordsjælland.

Dermed samler staten nu hele den danske gasdistributionen i ét statsligt selskab.

Regeringens mål er, at forbrugerne skal spare en milliard kroner i perioden fra 2025 til 2035.

»Jeg er glad for, at der er landet en aftale, som vil komme forbrugerne til gavn. Og så er det et jo et stykke dansk energihistorie, at gassektoren nu bliver samlet. Det er noget, vi har arbejdet på længe - og som jeg som forsyningsminister er stolt over,« siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt, i en meddelelse.

Energinet har tidligere på statens vegne købt de to øvrige store danske gasdistributionsnet. Regeringen har længe haft et ønske om at effektivisere det danske gasdistributionsnet og fremlagde for to år siden en forsyningsstrategi med et mål om at samle den danske gasdistribution.

Energinets opkøb af HMN betyder, at der flyttes 188 arbejdspladser ud af hovedstadsområdet. Det sker blandt andet, fordi hovedsædet for det samlede gasdistributionsselskab skal ligge i Viborg.

HMN Naturgas leverer naturgas i Jylland og på Sjælland til omkring 250.000 kunder og er dermed den klart største gasleverandør i Danmark. Salget er betinget af en godkendelse fra HMN Naturgas' repræsentantskab med repræsentanter for selskabets 57 ejerkommuner.

Lars Chr. Lilleholt, energi-, forsynings- og klimaminister

»Det er noget, vi har arbejdet på længe - og som jeg som forsyningsminister er stolt over«


Hvis alle formalia og godkendelser falder på plads, vil handlen officielt blive en realitet senest 1. april 2019.

I sagen om Ørsteds salg af Radius er det helt afgørende spørgsmål, om staten kommer til at beholde sit ejerskab af såkaldt kritisk dansk infrastruktur.

Senest har flere partier på Christiansborg meldt sig som modstandere af, at Radius bliver afhændet til en udenlandsk køber. Den politiske bekymring går på, at dansk infrastruktur risikerer at ende på udenlandske hænder og blive udpint af ønsker om store afkast.

Det står dog ikke helt klart, om Radius reelt set er kritisk infrastruktur. Da DONG – nu Ørsted – blev børsnoteret, lagde partierne bag aftalen vægt på, at gasforsyningen skulle være under offentligt ejerskab, men samme forsikringer findes ikke på elområdet.

Ørsted satte elnettet til salg i sommer, fordi firmaet vil satse på den globale forretning med at opføre havvindmølleparker.