Staten kan tjene 35 mia. kr. på bankpakker

Den danske stat kommer til at tjene 35 mia. kr. som betaling for bankpakke I og II, hvis ikke flere banker krakker.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.
Læs mere
Fold sammen
De danske banker skal nemlig betale et stort milliardgebyr for statsgarantien i bankpakke I samt renter i dyre domme for lånene i bankpakke II.

Det er bankernes interesseorganisation Finansrådet, der har regnet på sagen for Jyllands-Posten, og Finansrådet bruger nu beregningerne til at gå til modangreb mod den voldsomme kritik af de stigende priser på bankernes udlån.

"Pakkerne har været i den dyre ende, men man kan diskutere, om den har været for dyr. Den løser sit formål, og den sikrer, at ingen banker går ned, og at der fortsat lånes ud til sunde virksomheder," siger kontorchef i Finansrådet, Niels Storm Stenbæk, til Jyllands-Posten.

Den store milliardindtægt til staten skyldes bl.a., at bankerne skal betale 15 mia. kr. i gebyr for statsgarantien i bankpakke I. Desuden står staten til at tjene omkring 20 mia. kr. på bankpakke II - hovedsageligt fra renteindtægter fra de banker, som låner af staten.

Finansrådets beregninger siger dog ikke noget om den risiko for tab, som staten har ved at låne store beløb til bankerne og stille en statsgaranti.