Staten går fuldt ind på DONG-salg

Staten har besluttet sig for at udnytte sin ramme for aktiesalg i DONG fuldt ud. Ved børsnoteringen af energiselskabet vil staten reducere sin ejerandel ned til 50,1 pct.

Hovedaktionæren i DONG, den danske stat, har besluttet sig få at gå fuldt ind i salget af aktier til DONGs børsnotering og udnytte sin allerede fastlagte ramme fuldt ud. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hovedaktionæren i DONG, den danske stat, har besluttet sig få at gå fuldt ind i salget af aktier til DONGs børsnotering og udnytte sin allerede fastlagte ramme fuldt ud.

I et aktstykke, som Finansministeriet netop har oversendt til Finansudvalget, fremgår det, at Staten vil reducere sin ejerandel fra 58,76 pct. ned til 50,1 pct. - hvilket svarer til et salg af 36,1 mio. aktier.

Finansministeriet har tidligere meldt ud, at man maksimalt ville reducere sin ejerandel til det punkt, hvor man stadig ville eje aktiemajoriteten i DONG, men der har indtil nu ikke været sat et konkret tal på.

Ved at sælge ned til 50,1 pct. af aktierne, udnytter Staten så godt som fuldstændigt den ramme, som forligskredsen bag børsnotering af DONG har lagt: At Staten som minimum skal bevare sin aktiemajoritet i DONG.

Samtidigt adresserer Finansministeriet et af de store tvivlspørgsmål omkring DONG-børsnoteringen: Likviditeten. Berlingske Business har tidligere beskrevet, hvordan flere iagtagere stillede spørgsmåltegn ved, om der kan udbydes nok aktier i DONG på den første børsdag til at sikre en succesrig notering.

Det skyldes ikke mindst, at flere af energiselskaberne, der er aktionærer i DONG, har lavet en såkaldt pro-rata-aftale med Staten om, at man ved en børsnotering sælger en lige stor andel af sine aktier. Med dagens udmelding står det klart, at disse aktionærer skal reducere deres ejerandele med relativt samme mængde som Staten.