Staten får trekvart milliard for 4G-licenser

De tre store teleselskaber har betalt langt mere end ventet for at kunne udvide deres hurtige 4G-mobilnet.

Den nye mobilauktion skæpper godt i statens kasse. Arkivfoto: Jeff Greenberg, AGE/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Staten har tjent trekvart milliarder kroner på de nye licenser til at udvide det lynhurtige 4G-mobilnet.

Den halvanden uge lange auktion, som sluttede tirsdag eftermiddag, betyder, at landets tre største teleselskaber - TDC, Telia og Telenor - tilsammen skal betale lige over 739 millioner kroner for at købe ekstra frekvenser til at levere 4G-/LTE-mobiladgang til 207 særligt udpegede postnumre overalt i Danmark, hvor der hidtil har været store problemer med at skaffe ordentlig internetadgang.

Langt større regning end ventet

TDC betaler 628 millioner kroner for sin pulje, Telia og Telenor deler regningen på 111 millioner kroner for deres andel. Det er langt over, hvad mange eksperter spåede som prisen.

Auktionen handler om 800 MHz-frekvensbåndet, som tidligere har været anvendt til analogt TV. Analogt TV lukkede imidlertid i 2009, og frekvenserne er derfor ledige og kan bruges til andre formål. De har desuden den fordel, at fordi de ligger lavere end de nuværende mobilfrekvenser, rækker de også længere. Det bliver derfor muligt at dække et geografisk bredere område med færre antenner, end man skulle bruge ved højere frekvenser. Dagens »normale« 4G-frekvenser ligger helt oppe på 2.600 MHz og rækker derfor ikke langt ud i landskabet.

Staten har solgt i alt fem såkaldte frekvensblokke. Heraf har TDC købt de fire, mens Telia og Telenor i fællesskab har købt den sidste; Telia og Telenor er i færd med at slå deres danske mobilnet sammen. Derimod har den mindste af de fire selskaber med egne mobilnet i Danmark, »3«, slet ikke fået andel i de ekstra frekvenser.

Kan hurtigt mærkes

Teleselskaberne får råderet over de ekstra frekvenser fra 1. januar 2013. Og det vil hurtigt kunne mærkes, lover Telias administrerende direktør, Søren Abildgaard.

»Vi kan nemlig sætte 800 MHz-udstyr op på alle de nuværende 3G-master og -antenner. Og dem har Telia og Telenor sammenlagt 4.000 af. Så vi skal ikke ud og søge om nye byggetilladelser,« understreger han.

Erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF), som er øverst ansvarlige for telemarkedet i Danmark, er glad for resultatet af auktionen.

»Auktionen viser, at vi har en stærk og investeringsparat mobilbranche i Danmark, der understøtter regeringens ambitiøse, digitale vækstdagsorden. Jeg er samtidig meget tilfreds med, at der er truffet beslutning om, at en del af de penge, som er kommet ind for salget af frekvenserne, skal skabe vækstmuligheder i erhvervslivet,« siger han med henvisning til, at en del af pengene finansierer aftalen om skattemæssige afskrivninger, så virksomheder lettere kan investere i nye maskiner eller digitale systemer.

TDC får dækningspligt

Erhvervsstyrelsen, som har stået for auktionen, har pålagt TDC som stor spiller senest i 2015, at 99,8 procent af alle husstande, virksomheder og sommerhuse i de 207 udvalgte postnumre skal kunne købe sig mobil bredbåndsadgang over mobilnettet med en hastighed på mindst ti megabit i sekundet.

Helt præcis tjener staten 739.267.000 kroner på frekvenssalget.