Staten får milliardudbytte fra Storebæltsbroen

Sund & Bælt Holding A/S, der står for driften af Storebæltsbroen og Øresundsbron, sender igen milliardbeløb til staten.

ARKIVFOTO:. (Foto: Erik Refner/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det seneste årsregnskab for Sund & Bælt Holding A/S står det klart, at der igen er penge til staten. I en pressemeddelelse skriver selskabet, at man forventer »at kunne udlodde et ekstraordinært udbytte til staten på 1,2 mia. kr. på baggrund af udbytteudlodning fra A/S Storebælt. Efter denne udlodning vil Sund & Bælt samlet have udloddet 4,2 mia. kr. til staten.«

De to store broer, der er finansieret ved lån og trafikanternes broafgifter, tilbagebetaler dermed penge til staten, selvom broerne endnu ikke er færdigbetalt.

Sund & Bælt Holding A/S, der både står for driften af Storebæltsbroen og Øresundsbron, har dog opnået et overskud, der ligger ca. 180 millioner kroner over forventningerne. En stigning i trafikken over på Storebælt ligger blandt andet til grund for dette.

I 2016 var der henholdsvis 12,4 millioner køretøjer på Storebæltsbroen og 7,4 millioner på Øresundsbron. Det betyder en stigning på henholdsvis 4,4 og 5,1 procent fra året før.Omsætningen lå på omtrent 3,6 milliarder kr., hvilket er et mindre fald fra året før. Men overskuddet er faldet væsentligt mere. I 2015 lå overskuddet på 2,5 milliarder, mens det tal for 2016 ligger på lige under en millard.

Årets resultat betyder også, at A/S Storebælt afdrager 1,2 milliarder kroner på den rentebærende nettogæld, som i slutningen af 2016 er 21,3 milliarder.  Tilbagebetalingstiden er reduceret med 1 år i forhold til 2015 og udgør 30 år. Gælden ventes at være betalt i 2028, skriver selskabet i pressemeddelelsen.