Staten bliver storaktionær i Vestjysk Bank

Vestjysk Bank har bedt staten om at træde ind som storaktionær. Samtidig kæmper en lokal erhvervsmand for at redde den trængte lokalbank på et stormøde i torsdag eftermiddag.

Staten bliver storaktionær i Vestjysk Bank Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På et møde i forligskredsen omkring bankpakkerne tirsdag, orienterede erhvervsminister Ole Sohn (SF) om, at Vestjysk Bank har bedt staten træde ind som aktionær.

Det erfarer Børsen fra en af de tilstedeværende politikere.

Vestjysk Bank kæmper med et indlånsunderskud på 8 milliarder kr. og et statslån på 7,8 milliarder kr., der skal refinansieres inden udgangen af 2013. Banken har desuden et indskud på 1,4 milliarder kr. hybrid kernekapital, hvoraf en del kan konverteres til aktier.

Det vil gøre staten til storaktionær i banken, der har en børsværdi på 200 mio. kr.Hvor stor en del, der skal konverteres, er der endnu ingen forlydender om, men uanset hvad vil der ske en udvanding af de eksisterende aktier.

Vestjysk Bank-aktien har tabt 76 pct. af sin værdi det seneste år. Seneste slag kom, da Finanstilsynet kort før hjul pålagde banken ekstra nedskrivninger på en halv milliard kr. primært på bankens mange landbrugsengagementer.På et hemmeligt telefonmøde i sidste uge anmodede bankdirektør Frank Kristensen sine kolleger i banksektoren om at stille garanti for en emission på netop 500 mio. kr. Finansrådets bestyrelse afviste imidlertid at komme Vestjysk Bank til undsætning.

Vestjysk Bank ønsker ifølge Børsen ikke at oplyse, om banken har anmodet om konvertering.Torsdag eftermiddag afholder erhvervsmanden John Gråkjær interessentmøde i Hjerm Hallen i håb om at give nyt liv til lokalbanken.

John Gråkjær opfordrer alle Vestjyder til at flytte deres opsparinger - op til 750.000 kr. - til den kriseramte bank for at dæmme op for det massive indlånsunderskud.