Startup-virksomheder truer detailhandlen

Startup-virksomheder med digitale kompetencer og ideer til, hvordan man nytænker traditionelle værdikæder, truer traditionelle organisationers digitale udvikling.

Foto: BOBBY YIP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis hovedpinen ikke allerede har ramt detailhandlens traditionelt tænkende aktører, så er den muligvis lige om hjørnet. I hvert fald er der grund til bekymring over det manglende udbud af kompetence inden for digitalisering. Det fortæller Mai-Britt Poulsen, ledende partner for Boston Consulting Group Denmark.

»Det er meget svært at finde de analytiske kompetencer, der kan opbygge digitale platforme og arbejde med den enorme mængde data. Det er helt andre kompetencer og en helt anden måde at arbejde på, end man typisk ser i en traditionel organisation,« siger Mai-Britt Poulsen.

Problemet er ikke alene de manglende kompetencer inden for digitalisering og teknologi, men også at det er svært at tiltrække de folk, der har kompentencerne. Der er nemlig masser af kapital i markedet til startup-virksomheder, og derfor ender digitale udviklere ofte i en der, hvor råderummet er større end i en traditionel organisation.

»De store virksomheders udfordring er at tiltrække talenter og kræfter med de rette kompetencer og give dem samme betingelser, som man har i et startup,« siger Mai-Britt Poulsen.

Et hold uden for hierarkiet

Bestseller har med Anders Holch Povlsen i spidsen været optaget af at udnytte digitaliseringen til at finde nye forretningsområder, og i modevirksomheden med rødder i Brande, har man sat sine digitale virksomheder op i Holland. Alene inden for e-commerce har Bestseller næsten 100 medarbejdere med omkring 25 forskellige nationaliteter. Udover e-commerce arbejder en anden virksomhed på en platform for Bestsellers engroskunder.

Ifølge Mai-Britt Poulsen er det nødvendigt at holde digitale udviklingsmedarbejdere uden for organisationens kerne.

»De, der har været succesfulde, har nedsat et team, som ikke sidder sammen med kerneforretningen. De har givet teamet deres eget rum, hvor de har handlekraft, frihed til at tage risici og ikke skal igennem et hierarki for at tage beslutninger,« siger hun og tilføjer, at digitale medarbejdere med de rette kompetencer har brug for at arbejde i et miljø, hvor de kan handle selvstændigt, har beslutningskraft og kan rykke hurtigt på ideer – som måske ikke bliver til noget. Med andre ord skal det køres som en startup-virksomhed.

Et af de internationale brands, som har været bemærkelsesværdige inden for e-commerce, er Burberry, hvis omsætning i dag ligger 14 procent højere end resten af det internationale luksusmodemarked. En del kan tilskrives en god udnyttelse af de dominerende e-commerce-platforme i Kina, men Burberry har også allerede fem år tilbage haft et selvstændigt team, som arbejder med e-commerce. Desuden har Burberry valgt at forny organisationen med yngre medarbejdere, som ifølge den tidligere administrerende direktør, Angela Ahrendts, er »hurtige, fleksible, dynamiske og åbne for forandringer«.

»Jeg oplever, at man generelt er åben over for de nye teknologier og det, at man skal konkurrere på andre parametre. Men det er stadig tidlige tider – ledelsen skal acceptere, at det er en lang rejse og en gentagende proces med »trial and error«,« siger Mai-Britt Poulsen og tilføjer, at det tager tid og flere forsøg at komme til en løsning.