Start programmet forfra på DR

Nu er det muligt at starte et program på DR forfra, hvis man lander på kanalen i slutningen af en film eller midt i en vigtig fodboldkamp.

Foto: Bax Lindhardt
DR tager det første lille skridt ind i en helt ny verden, hvor almindeligt TV (flow) smelter sammen med valgfrit TV (demand). Sammen med Yousee (TDC Kabel TV) lancerer DR tjenesten Start Forfra på forsøgsplan. Tjenesten gør det i første omgang muligt at gå tilbage til start på hvilket som helst program på DR eller DR2.

Mange danskere har allerede en harddiskoptager, der gør det muligt at sætte filmen på pause, når blæren løber over eller vandet koger. Men hvor man skal programmere en harddiskoptager til at optage på forhånd, kan man til hver en tid starte et program forfra, hvis man da har investeret i en digital modtagerboks.

I første omgang er der tale om et forsøg med 500 husstande, men hos Yousee forventer man, at Start Forfra inden længe er bredt ud til langt flere husstand og kanaler.

”Foreløbig er det to kanaler, men inden for et par år forventer jeg, at det er muligt at starte forfra på 10-15 kanaler. Ud fra et broadcaster synspunkt er det interessant, fordi det kan være med til at holde seerne på kanalen, selv om de kommer for sent til programmets start,” siger projektchef, Thomas Maagaard Dyekjær.

Det er dog ikke alle, der er lige begejstret for de mange muligheder, og der forventer Yousee hårde forhandlinger i foråret med organisationer som Copydan og Koda, der varetager rettighedshavernes interesser.

”Som det er skruet sammen nu, kan man kun starte udsendelsen forfra, så længe live-programmet kører, så jeg kan ikke se, at det går ud over rettighedshaverne, men det må vi jo forhandle om,” siger Thomas Maagaard Dyekjær.

I praksis bliver programmerne lagret på en række decentrale computere hos YouSee i to gange programmets varighed plus 20 minutter, hvorefter de igen bliver slettet.