Starbucks vokser, men skummer ikke fløden i julesæsonen

Skuffende forventninger til jule-kvartalet sender Starbucks-aktien på nedtur. Det sker på trods af, at Starbucks kan fremvise et stærkt salg, fortjeneste og vækst i det netop udsendte regnskab.

Foto: YURIKO K NAKAO.
Læs mere
Fold sammen

Starbucks' afdelinger i USA, Europa, Mellemøsten og Afrika har klaret sig overraskende godt i sidste kvartal. Kaffekæden har dog svært ved at holde kaffen varm i Kina, hvor den økonomiske nedkøling ikke ligefrem luner hos verdens største kaffekæde.

Torsdag udtalte Starbucks, at jule-kvartalet, som begyndte den 28. september, vil få skrammer af den stærke amerikanske dollar. Kaffekæden skuffede analytikerne med en forventning om en indtjening på 44 til 45 cent per aktie i stedet for de forventede 47 cent i jule-kvartalet.Starbucks-aktien faldt tre pct. i timerne efter, før den landede på et fald på 0,8 pct.

Koncern-finansdirektør, Scott Maw, siger ifølge The Wall Street Journal, at forskellen mellem analytikernes og virksomhedens forventninger skyldes valuta-påvirkninger og planlagte investeringer i medarbejderansættelse og teknologi i løbet af jule-kvartalet.

Det globale salg på caféer, som har været åbne i mindst 13 måneder, steg med 8 pct. i fjerde kvartal og oversteg dermed analytikernes forventer på 6,9 pct.I Asien steg salget med 6 pct. hvilket ligger under analytikernes estimat, som lød på en vækst på 9,6 pct.

Globale investorer følger den kinesiske økonomi tæt, og den kinesiske nedkøling har allerede fået skylden for lunkne resultater hos fastfood-kæderne KFC og Pizza Hot. Starbucks har ellers været en af de virksomheder, som har oplevet en spirende vækst i Kina på trods af den kinesiske økonomis udfordringer.

Starbucks ville ikke fremvise salgsresultaterne for Kina alene. Kæden har 1.800 caféer i Kina eller 8 pct. af kædens samlede antal caféer og har tidligere udtalt, at de forudser, at Kina en dag bliver det største marked uden for USA med 3.400 caféer i 2019.

Adm. direktør Howard Schultz mener, at de gode resultater fra fjerde kvartal er resultatet af kædens nye initiativer. Starbucks har for nyligt forbedret caféernes madudvalg og har blandt andet lanceret den nye drink Toasted Graham Latte.

Schultz mener også at højere løn og forbedrede medarbejderforhold har være med til at smørre hjulene sammen med nye teknologiske løsninger. Et nyt bestil og betal koncept er nemlig blevet rullet ud i USA. Det giver kunderne muligheden for at springe køen over ved at bestille og betale for deres kaffe gennem en app.