Starbucks-topchef stiller kaffekoppen

Howard Schultz forlader topposten for det firma, som han har været med til at bygge op som en verdenssucces, og skal i stedet koncentrere sig om udbygningen af mere eksklusive kaffebarer.

Starbucks topchef, Howard Schultz, forlader til april sin post. Nye kaffebarer venter forude. Arkivfoto: David Ryder, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: © David Ryder / Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medstifteren af Starbucks forlader sin post som topchef for den amerikanske kaffekæde.

Det er anden gang, at Howard Schultz overdrager de daglige kopper kaffe i chefkontoret, som han har siddet i, siden han efter en pause på otte år vendte tilbage til i 2008. Howard Schultz skal fra 3. april 2017 koncentrere sig om en kæde af mere eksklusive kaffebarer og vil desuden blive ny bestyrelsesformand for Starbucks.

Det bliver Starbucks dagligt ansvarlige direktør, Kevin Johnson, som overtager styringen af Starbucks. Han har siddet med i Starbucks i syv år siden 2009 og har de seneste to år som dagligt ansvarlig deltaget i »enhver facet af Starbucks-forretningen«, som Howard Schultz udtrykte det, da han samtidig understregede, at han bliver i selskabet.

Flere af de eksklusive caféer

Det var ikke en nyhed, der umiddelbart behagede investorerne. Starbucks-aktien styrtdykkede med over ti procent men rettede sig siden noget op. Howard Schultz har været manden, der har banket Starbucks op til at blive en stor og anerkendt kæde.

Kevin Johnson har tidligere arbejdet som topchef for IT-selskabet Juniper Networks og før da 16 år hos softwaregiganten Microsoft, hvor han arbejdede med globalt salg og markedsføring. Han begyndte sin karriere som systemingeniør hos IBM, og netop hans store viden om teknologi ses som en nøglefaktor for videreudviklingen af Starbucks.

Den 63-årige Howard Schultz skal nu udvikle Starbucks-kædens Reserve Roastery and Tasting Room, en slags kæmpecaféer, hvoraf den første åbnede i Seattle i det nordvestligste USA i 2014. Det var også her, at Starbucks blev grundlagt. Reserve-caféerne er Starbucks' flagskibscaféer og satser på mere udsøgte kaffesorter, som Starbucks ikke selv serverer, samt mere udsøgte retter. Starbucks' planer er, at der skal åbnes flere end 1.000 Reserve-caféer, og at hver af dem - ifølge Schultz - skal omsætte for dobbelt så meget som en almindelig Starbucks-café.

Milliardær på kaffe

Howard Schultz er, ifølge det amerikanske magasin Forbes, personligt god for en formue på 3,1 milliarder dollars, hvilket gør ham til nummer 232 på listen over verdens rigeste. Han var topchef for Starbucks første gang fra 1987 til 2000 og vendte så tilbage til kæden i 2008. Hans styrke ses af analytikere som fornyer og forretningsskaber, hvor hans afløser, Kevin Johnson, er god til at styre en forretning.