Stærkt marked opvejer ledelsesuro i APM

Større åbenhed og et snarligt aktiesplit ligger i kortene for regnskabsaktuelle A.P. Møller - Mærsk, vurderer førende analytiker-

Forventningerne til A.P. Møller - Mærsks halvårsregnskab vokser dag for dag, og investorene har taget forskud på halvårsregnskabet, hvilket mandag sender aktiekursen op med knap 2 pct. Sommerens ledelsesudrensning ventes ikke at få den store betydning for A.P. Møller - Mærsks halvårsregnskab, mener analytiker David Hallden fra finanshuset Cheuvreux, der er en del af franske Credit Agricole.

- Containermarkedet er så stærkt nu, at det kompenserer for det eventuelle ledelses-vakuum, der måtte være. Flere af konkurrenterne har offentliggjort flotte regnskabet, og markederne ser gode ud, så vi vil se en forbedring i profitabiliten i containerforretningen, siger David Hallden til RB-Børsen.

Sommerens overraskende udnævnelse af Carlsberg-topchef, Nils Smedegaard Andersen, til ny rorgænger i A.P. Møller - Mærsk var sidste skridt i den større omvæltning, der blev sparket i gang med udnævnelsen af Michael Pram Rasmussen som bestyrelsesformand for A.P. Møller - Mærsk.

- Michael Pram Rasmussen har sat et team sammen, som han har det godt med, og den sammensætning vil vi se i lang tid fremover. Siden Pram Rasmussen tiltrådte har vi har fået utallige meddelelser om salg af aktiver, vækst i kerneforretningen og forbedringer i corporate governance, og der er ingen grund til at tro, at denne trend vil stoppe op. Modsat vil vi i det mindste se udviklingen fortsætte. Derfor bliver det interessant at se, hvordan tingene ændrer sig, og hvornår kommunikationen bliver mere åben. Jeg tror desuden, at vi vil se større frasalg og et aktiesplit inden for de næste to år, lyder forudsigelsen fra David Hallden.

A.P. Møller - Mærsk ventes at komme ud af årets første seks måneder med et nettooverskud på 8,4 mia. kr. i forhold til et overskud på 6,9 mia. kr. i samme periode sidste år. Omsætningen ventes at være vokset til 137,8 mia. kr. fra 128,0 mia. kr. i forhold til sidste år.

I den altafgørende containerforretning ventes A.P. Møller - Mærsk atter at kunne fremvise sorte tal på bundlinien. Overskuddet fra containerdelen ventes at lande på 214 mio. kr. i forhold til et underskud på 3,7 mia. kr. sidste år. Omsætningen i containerforretningen ventes at være næsten uændret på godt 74 mia. kr. Det fremgår af medianen af 13 estimater, indsamlet af RB-Børsen i ugen op til regnskabet.

Maersk Line har været gennem to hårde år. Købet af det britisk/hollandske rederi P&O Nedlloyd i 2005 sparkede en større nedtur i gang for verdens største containerrederi. En krævende og problemfyldt indkøring af et nyt it-system, en vanskelig integration og faldende rater for fragt af containere var de tre hovedelementer i en ubehagelig cocktail for Maersk Line. Derfor var der røde tal på bundlinien sidste år, men i år er farven skiftet til sort.

- Hvis vi ser på første halvår, skal man dog notere sig, at en stor del af indtægterne kommer fra engangsposter som salg af skibe og rigge. Så selvom jeg tror på en forbedring i profitabiliteten, vil jeg holde skarpt øje med overskuddet før engangsindtægter, påpeger David Hallden.

- Historisk har selskabet været drevet med to mål for øje. Størrelse og cashflow - og måske at betale så lidt skat som muligt. Derfor har der ikke været så meget fokus på overskuddet, men det er ved at ændre sig en anelse. Men generelt vil vi se et stærkt cashflow og gode containerrater, og så er jeg tilfreds, siger analytikeren.

Udover forbedringer i containerdivisionen vil halvårsregnskabet ligeledes sætte fokus på oliedivisionen, hvor den faldende produktion i Nordsøen har fået Mærsk Olie & Gas til at kigge ud over Danmarks grænser. Især en milliard-udbygning af Al Shaheen-oliefeltet i Qatar påkalder sig opmærksomhed.

- Den første fase af den store investering i Qatar vil vise sig i andet halvår, og derfor vil kommentarer om det være positivt, siger David Hallden.

A.P. Møller - Mærsk venter selv at komme ud af 2007 med et nettooverskud på 17 mia. kr., mens aktiemarkedet er en anelse mere optimistiske med en forventning om et overskud på 18,5 mia. kr. skabt på baggrund af en omsætning på 284,7 mia. kr., viser RB-Børsens rundspørge.

RB-Børsen