Stærkt comeback for danske fiberselskaber

Foto: FRED TANNEAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den hensygnende danske klynge af fiberoptiske virksomheder er vågnet op til dåd. Efter tæt på 15 år i skyggen af dotcom-boblens endeligt i starten af 00’erne, er der igen kommet tryk under kedlerne, skriver Finans.

Det ses tydeligst for det gamle NKT-selskab OFS Fitel, der efter amerikansk ejerskab nu ligger i hænderne på japanske Furukawa. Omsætningen er fordoblet til 760 mio. kr. på tre år, mens bundlinjen er vendt fra et tab på 65 mio. kr. til et overskud på 161 mio. kr. med positive fremtidsforventninger.

Siden år 2000, hvor salget af NKT-selskabet Giga til Intel for knap 10 mia. kr. for alvor viste værdien af de danske spidskompetencer indenfor udstyr og komponenter til at gøre internettet hurtigere, er store dele af klyngens virksomheder blevet solgt op til flere gange.

»Dengang var væksten drevet af risikovillige firmaer. I dag er det drevet af et reelt behov for at flytte data. Der er en voldsom investeringskraft i Kina og flere store datacentre, der skal forbindes med hinanden og brugerne. 5G er ikke kommet endnu, men det bliver benzin på bålet,« siger Hans Damsgaard, adm. direktør i OFS Fitel til Finans.

Alt tyder på, at det endnu engang syder og bobler i den fiberoptiske klynge, der igen ser lyst på fremtiden.

Det gælder også for Ibsen Photonics, der efter et kort amerikansk ejerskab nu er ejet af den kendte industrifamilie Foss, og det kinesisk-ejede Accelink.

»Grunden til, at går så godt, at vi ikke kan følge med, er, at behovet bliver større. Hele smartphone-bølgen har taget verden med storm. Det er mobiltelefoni, der driver væksten. De virksomheder, der er tilbage i Danmark, bliver alle købt af store internationale firmaer,« siger adm. direktør i Accelink, Yueqiang Shen.

Ifølge Institutdirektør ved Institut for Fotonik på DTU Lars-Ulrik Aaen Andersen er Danmark en interessant spiller på det voksende marked.

»Teleindustrien er ved at få et rebound. Hele vores infrastruktur kommer under pres inden for de næste 5-10 år, med mindre man gør noget for at lægge fiberoptiske kabler, udbygge netværksinfrastrukturen og skifte elektriske signalbehandlinger ud med optiske. Det er en chance, som virksomheder i Danmark uanset størrelse kan nyde godt af,« siger Lars-Ulrik Aaen Andersen.