Stærke Lego og svage Falck trak i hver sin retning for Danmarks rigeste familie

Det har været gyngernes og karrusellernes år i Lego-pengetanken Kirkbi, hvor flagskibet Lego klarede det godt, mens det delejede Falck skuffede. Og så er der spørgsmålet om manglen på kvinder i årsrapporten.

»Forretningsfamilien« i Lego samlet til fotografi. Fra venstre er det adm. direktør i Lego Bali Padda, Lego-arving Thomas Kirk Kristiansen, tidligere adm. direktør og kommende bestyrelsesformand Jørgen Vig Knudstorp, Lego-ejer Kjeld Kirk Kristiansen, afgående bestyrelsesformand i Lego og medlem af Kirkbis bestyrelse, Niels Jaconsen og slutteligt adm. direktør i Kirkbi, Søren Thorup Sørensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Kjeld Kirk Kristiansen er formentlig en glad mand i dag. Danmarks rigeste person kunne nemlig se familiepengetanken Kirkbi levere et årsresultat, der på bund- og toplinje var næsten identisk med år 2015, hvilket på godt dansk vil sige ekstremt indbringende. 13,2 mia. kr. blev det til efter skat, og kassemesteren i Kirkbi, Søren Thorup Sørensen, er også ganske godt tilfreds med resultatet.

»Det vil jeg sige, at jeg er. Jeg synes, at 2016 var endnu et godt år, og vi er meget tilfredse med det resultat, som vi endte med. Det er drevet af de to store poster: Den ene er Lego-koncernen, som endnu engang leverede et godt resultat, og så gav vores investeringsportefølje også et godt afkast,« siger Søren Thorup Sørensen.

For Kirkbi var 2016 dog også et år, hvor man med en Tivoli-analogi hentede lidt på gyngerne og tabte lidt på karusellerne. Den mindre gode del af Kirkbis 2016 var blandt andet den britiske ejendomsportefølje, der blev ramt af faldet i det britiske pund, men også danske Falck, der godt nok fik vendt 2015-underskuddet til overskud, havde kun et beskedent overskud på 34 mio. kroner, hvilket i december kostede topchef Allan Søgaard jobbet.

»Indtjeningen i Falck har ikke levet op til de forventninger, vi havde. Og som bestyrelsen i Falck separat har rapporteret, så blev der indgået en aftale om, at Allan Søgaard skulle fratræde sin stilling som koncernchef i Falck. Jeg synes, at Peter Schütze som formand har dækket det på glimrende vis og forklaret, at det var ganske uhensigtsmæssigt med en direktion, som havde en stor ejerandel i selskabet (cirka 10 pct., red.) samtidigt med, at der var nogle store udfordringer i selskabet,« siger Søren Thorup Sørensen, »Vi synes stadig, at Falck er en absolut fantastisk virksomhed med gode services, så vi er optimistiske på den lange bane.«

Og så er der spørgsmålet om manglen på kvinder i årsrapporten og kønsbalancen i Kirkbi. For nederst på side 19 skriver selskabet, at man mener, der er en »balanceret kønssammensætning« i Kirkbis daglige ledelse. To sider senere kan man se et billede af Kirkbis øverste ledelse, som hedder Søren, Steen, Thomas og Kurt. Hvordan hænger det lige sammen?

»Vi har et lederhold, som er os fire, og så har vi en bredere ledelse, som også involverer vores ledere af jura, HR og kommunikation, og det vil sige, at når vi ser på den lidt bredere ledergruppe, så er vi syv, hvor fire er mænd og tre er kvinder. Men det er meget relevant, når man ser billedet. Jeg tror også, at hvis du sidder som medarbejder i Kirkbi, så ser man, at dem, der udfylder ledelsesroller, er en god blanding af mænd og kvinder,« siger Søren Thorup Sørensen.

Skal I have flere med på fotografiet næste år?

»Jeg synes, årsrapporten skal afspejle de formelle roller. For os er diversitet ikke en branding-ting, det er en måde, vi agerer på i dagligdagen, og de, der har deres daglige gang i virksomheden, er enige i, at vi har en god blanding af mænd og kvinder i forskellige roller.«

Er der en diversitetsudfordring alligevel, når de fire der har de formelle roller er mænd?

»Jeg synes, at vi udvikler os i den rigtige retning, og har mange rigtig dygtige fremtidige ledere, som både er mænd og kvinder, så jeg er helt tryg ved, at vi kommer til at se en lidt bedre balance.«