Stærk start for udenlandsk indlånsangreb

De nye, udenlandske spillere på det danske indlånsmarked oplever langt større kundevækst, end de selv havde forventet, siden de for nylig erklærede den etablerede banksektor og hinanden krig på indlån.

»Vi er faktisk lidt overvældet over den store efterspørgsel efter vores produkter,« siger Bo Jakobsen, der er direktør for Santander i Danmark. Og samme toner lyder fra konkurrenten Ikano Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: SUSANA VERA

Direktøren for bankportalen Mybanker, John Norden, var ikke sen til at kalde det en regulær »indlånskrig«, da en række finansieringsselskaber og nyetablerede banker, heriblandt Coop Bank, Ikano Bank og spanske Santander, i begyndelsen af året proklamerede et felttog på konkurrencedygtige indlånsrenter.

Efter den første tid melder Ikano Bank og Santander, at krigsudbruddet, hvis de selv skal sige det, har formet sig langt bedre end ventet.

»Vi er faktisk lidt overvældet over den store efterspørgsel efter vores produkter,« siger Bo Jakobsen, der er direktør for Santander i Danmark. Og samme toner lyder fra konkurrenten Ikano Bank.

»Vi har fået 500-600 nye indlånskunder siden 2. april. Vi forventede at nå en opsparing på 200 millioner kroner på de første 12 måneder, men nu er vi allerede godt på vej mod 150 millioner efter tre,« siger Mette Scheel, der er bankens kommunikationschef. »Og der er ingen tvivl om, at renterne trækker det tunge læs,« slår hun fast.

I øjeblikket giver Ikano Bank med 1,40 procent de højeste renter på indlån med et års binding, efterfulgt af Vestjysk Bank (der dog opererer med et interval fra 0,30-1,35 procent), Coop Bank med 1,30 procent og Santander med 1,25 procent. Med to års binding er Santander og Ikano Bank førende med henholdsvis 1,75 og 1,65 procents rente.

Og det er netop på indlånet med to års binding og et med 31 dages binding, at Santander oplever den største efterspørgsel.

»De to produkter lancerede vi forrige tirsdag, og antallet af nye indlånskunder er hele seks gange større på den ene uge end i ugerne i forrige måned. Faktisk kan vi se, at siden vi lancerede de nye produkter for en uge siden, har vi fået endnu flere kunder, end vi har fået på hele måneden, der gik forud,« siger Bo Jakobsen.

Udfordrerne på indlånsmarkedet har set en fidus i danskernes fortsatte sparelyst. De bugnende indlån har betydet, at renterne ligger relativt lavt i forhold til andre lande, og Santander og Ikano Bank har dermed aggressivt udnyttet muligheden for at tilbyde de danske opsparer bedre renter. Også med henblik på at opbygge et stærkere kundeforhold ved at kunne sælge andre produkter.

GE Money Bank proklamerede i forbindelse med de tre nye spilleres offensiv, at man også så på mulighederne for at åbne en opsparingsforretning i Danmark. Siden er banken blevet købt af Santander.

Hos bankernes interesseorganisation, Finansrådet, har man ikke mulighed for at kommentere, hvilken effekt indlånskrigernes offensiv foreløbig har haft for de traditionelle bankers indlånsforretninger.

Både Ikano Bank og Santander identificerer dog hinanden som sine største konkurrenter.

»Konkurrencen er størst fra de selskaber, der ligner os. De traditionelle pengeinstitutter giver jo ikke så forfærdelig meget i rente,« siger Bo Jakobsen.

Berlingske Business har uden held forsøgt at indhente en kommentar fra Coop Bank.