Stærk industrimand: "For mange bogholdere i bestyrelserne"

Laurids Jessen, der var en sand mester i at redde nødlidende industriselskaber, er heller ikke meget for professionelle bestyrelsesmedlemmer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Laurids Jessen skyder med skarpt i det seneste nummer af "Ugebrev for Bestyrelser". Den tidligere meget succesfulde topchef i VT Holding, der fungerede som en slags kapitalfond bag en række nødlidende industriselskaber, peger i et stort interview på en række kritisable forhold rundt omkring i bestyrelserne i dansk erhvervsliv.

For det første mener Laurids Jessen, at for mange bestyrelser i dag er domineret af økonomifolk, der har gået på handelshøjskolen.

"Der er mangel på gode industrifolk i bestyrelserne. Bogholderne - økonomerne fylder for meget i forhold til branchefolkene. Der mangler fokus på de fremadrettede tiltag, hvor økonomifolkene kigger på tingene lige nu," siger Laurids Jessen til ugebrevet.

Han mener også, at bestyrelsesmedlemmer i langt højere grad end i dag burde investere egne midler i de selskaber, hvor de har sæde i bestyrelsen.

"De (bestyrelsesmedlemmerne Red.) skal interessere sig så meget for virksomheden og tro så meget på den, at de vil investere private penge i den. De steder, jeg selv er engageret som bestyrelsesmedlem, er jeg også investor, også i H+H International. Det er absolut fornuftigt og rimeligt, at bestyrelsesmedlemmer har egne penge i klemme. Man kunne jo sikre det ved, at dem, der valgte dem til bestyrelsen, stillede det som krav," siger han.

Laurids Jessen mener i øvrigt ikke, at de insitutionelle investorer, ofte pensionskasser, er kritiske nok i forhold til virksomheder, der ikke levere varen.

"Generelt har jeg haft et godt samarbejde med de institutionelle investorer. Nogle gange kunne de godt være noget mere kritiske. Jeg har undret mig over, at professionelle investorer nogle gange lever med kritisable forhold i børsnoterede selskaber," siger manden bag vellykkede turn-arounds i bl.a. SDC Dandisc og Gram Commercial.

Endelig mener Laurids Jessen, at det er uhensigtsmæssigt med de såkaldte professionelle bestyrelsesmedlemmer, folk der ikke har et driftsansvar i en virksomhed men som udelukkende arbejder som bestyrelsesmedlem i en række virksomheder.

"Jeg finder det problematisk, hvis bestyrelsesmedlemmer er afhængige af deres bestyrelseshonorar. Altså hvis de ret beset er økonomisk afhængige af bestyrelsesposten. Jeg er modstander af såkaldt professionelle bestyrelsesmedlemmer," siger Laurids Jessen, der for et års tid siden trådte tilbage som adm. direktør for VT Holding.