Stærk begyndelse på året for skandaleramte Facebook

Sagen om Facebooks lemfældige omgang med brugernes private data ser ikke ud til at ramme økonomien. Endnu da.

Facebooks stifter og topchef Mark Zuckerberg Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephen Lam

Den børsnoterede virksomhed bag det sociale medie Facebook klarer sig igennem årets første kvartal med et kraftigt forøget overskud trods den seneste tids udfordringer. Brugertallet vokser stadig, men Facebook tjener nu færre penge pr. bruger end tidligere.

Facebooks første kvartalsregnskab i 2018 viser således et overskud på 4,99 milliarder dollar - eller godt 30 milliarder kroner -, hvilket er en forøgelse på 63 procent. Samtidig er indtægterne fra annoncer steget med 50 procent til 11,8 milliarder dollar, og efterhånden stammer alle pengene fra, at folk bruger Facebook på en mobilskærm. 91 procent af annonceindtægterne kommer ind på den måde.

Tjener færre penge pr. bruger

Det gennemsnitlige antal daglige brugere er også steget fra 1,40 milliarder til 1,45 milliarder, heraf de nu 282 millioner i Europa mod 277 millioner for tre måneder siden.

Alligevel er Facebooks indtjening pr. bruger i form af betalinger og annoncer faldet. Den var i sidste kvartal på 6,18 dollars. Nu er den på 5,53 dollars på verdensplan. I Europa er indtjeningen faldet fra 8,86 dollars pr. bruger i oktober-december til nu 8,12 dollars i januar-marts.

Facebooks stifter og administrerende direktør, Mark Zuckerberg, lægger i sine kommentarer til regnskabet ikke skjul på, at han kunne have frygtet et dårligere regnskab.

»Selv om vi har stået over for væsentlige udfordringer, så har vores fællesskab og forretning fået en stærk start på 2018,« skriver Zuckerberg.

Ifølge det tyske nyhedsbureau DPA er de gode regnskabstal noget bedre end ventet, og Facebook-aktien steg da også umiddelbart med 7,1 procent efter at have været trykket noget i den senere tid.

Dataskandale lurer stadig og kan gøre ondt

DPA noterer dog samtidig, at der var grænser for, hvor meget de seneste måneders skandale om Facebooks lemfældige omgang med brugernes private data kunne påvirke regnskabet. Det skyldes, at sagen først for alvor kom til offentlighedens kendskab i slutningen af regnskabsperioden.

Derfor ventes sagen om deling af data med analysefirmaet Cambridge Analytica først for alvor at kunne slå igennem i næste kvartalsregnskab.

Facebook har været i stormvejr de seneste måneder, efter at det kom frem, at Cambridge Analytica var kommet i besiddelse af 87 millioner brugeres oplysninger - heriblandt omkring 41.000 danskere - uden deres vidende. De private data blev blandt andet brugt i forsøg på at få Donald Trump valgt som præsident i USA.

Siden har Facebook-stifter Mark Zuckerberg været til høring i den amerikanske kongres. Også i EU-Parlamentet ønsker et flertal at stille spørgsmål til Zuckerberg.

Torsdag skal Facebooks teknologiske chef, Mike Schroepfer, svare på spørgsmål om Cambridge Analytica-skandalen i det britiske underhus, hvor han skal vidne for en komité.

Facebook ejer også beskedtjenesten Messenger, billedtjenesten Instagram og beskedtjenesten WhatsApp men ville ikke ved regnskabsfremlæggelsen give tal på, hvordan det går de enkelte tjenester trods forespørgsler.

Antallet af medarbejdere hos Facebook fortsætter med at vokse og er nu oppe på 27.742, hvor det for et år siden lå på 18.770, en stigning på 48 procent.