Stærekasser fælder fartsyndere

Færdselspolitiet har trykket på startknappen i tre ubemandede fartkontroller, der er placeret ved indfaldsvejene til Roskilde.

Læs mere
Fold sammen
Roskilde er det første sted i landet, hvor de ubemandede fartkontroller nu bliver taget i brug.

Det skriver Roskilde Avis.

Bilister til og fra Roskilde har gennem et par uger passeret tre fartmålere, såkaldte stærekasser, uden risiko for at få en fartbøde og eventuelt et klip i kørekortet. Men det er slut nu. Politiet har trykket på start, så de bilister, der overskrider fartgrænserne på de pågældende vejstrækninger, automatisk bliver registreret. Den ene af de tre standere ved Roskilde er placeret på Køgevej godt 5 kilometer i retning mod Køge, mens de to andre står på strækningen mellem Roskilde og Ringsted i hver sin retning.

- Vi har placeret standerne, hvor vi ved, at der generelt bliver kørt for stærkt, og hvor der sker mange ulykker, siger politiinspektør i et, Helge Holbek, Rigspolitiet.

Forebyggelse

Der er stillet ti stærekasser op på Sjælland som led i et etårigt forsøg, der skal få bilisterne til at sætte hastigheden ned.

Nogle meter før hver stander advarer tavler om, at der er risiko for at ryge i fotofælden, hvis man kører for stærkt. Erfaringer fra udlandet viser, at det får bilisterne til at sænke farten både før og efter standerne.

Seks kontrolenheder med kameraer flytter rundt mellem de ti standere. I de perioder, hvor stærekassen ikke er udstyret med et kamera, bliver der i stedet installeret et måleapparat, der registrerer bilernes hastighed.

- Ved at bytte rundt på udstyret kan vi også måle effekten af stærekasserne og oplysningstavlen i de perioder, hvor der ikke er kameraer i standerne, siger Helge Holbek.

Forsøget koster ti millioner kroner, og det kører sideløbende med de bemandede fotovogne, som mange bilister kender.

De resterende ni stærekasser, der er placeret ved Kalundborg, Slagelse, Farum, Gentofte og Hellerup, bliver aktiveret i løbet af de næste to uger.